Hlavní obsah

Kam o víkendu? V Česku se zopakuje šestidenní, budou soutěžit veterány a na Dny NATO přiletí F–35

Foto: Oldtimer Bohemia Rally

Přichází podzim a další zářijový víkend se blíží. Už tradičně vám přinášíme doporučení, jaké motoristické akce můžete navštívit o následujícím volnu a jako bonus připomínáme jedinečnou mezinárodní přehlídku vojenských, bezpečnostních a záchranných jednotek na letišti v Ostravě. Představí se tam totiž i nejmodernější bojové stíhačky F-35, které plánuje koupit naše armáda.

Článek

Kam o víkendu? Už tradičně vám připomínáme ty nejzajímavější auto-moto akce v následujícím volnu.

Ve stopě zlínské šestidenní 2022

Mezinárodní motocyklová šestidenní je jedním z nejslavnějších závodů motorek v Česku a na nadcházející víkend se připravuje parádní podívaná pro všechny nadšence do orientačních soutěží historických motocyklů. Ve Slavičíně na Zlínsku se bude konat soutěž „Ve stopě zlínské šestidenní 2022“, která opisuje původní etapy závodů konaných v letech 1953, 1955 a 1959 v tehdejším Gottwaldově.

Začátek programu odstartuje už v pátek volnou zábavou a československou diskotékou, ale to hlavní diváci uvidí až v sobotu 17. září. I letošní soutěž je určena pro československé sériové a zahraniční soutěžní motocykly do roku výroby 1975 a československé soutěžní motocykly do roku 1989. Závodit se bude na trati o délce 154 kilometrů a na startovní listině nechybí legendární motocykly značek Jawa a ČZ.

XIII. Oldtimer Bohemia Rally 2022 a I. Youngtimer Bohemia Rally 2022

O nadcházejícím víkendu ve dnech 15. až 17. září v Mladé Boleslavi odstartuje už třináctý ročník mezinárodní rally historických vozidel nejvyšší kategorie FIA a FIVA, kterou letos vůbec poprvé doplní soutěž stále oblíbenějších youngtimerů. Třídenní závod s přibližnou délkou 350 kilometrů počítá s historickými vozidly vyrobenými v letech 1905 až 1992 a mladšími youngtimery z let 1992 až 2002.

Start a cíl každého soutěžního dne je v Mladé Boleslavi a závodníci se projedou malebnou krajinou Českého ráje. Už od čtvrtečních ranních hodin bude probíhat přejímka soutěžících vozidel a slavnostní zahájení soutěže je naplánováno od 15 hodin v okolí Domu kultury v ulici Dukelská, kam se můžete přijít podívat i vy.

Foto: Oldtimer Bohemia Rally

Letošní mladoboleslavská rally klasických vozů nebude určena pouze běžným veteránům, ale i stále oblíbenějším mladším youngtimerům

38. Škoda sraz Doksy

V Doksech nedaleko České Lípy se o nadcházejícím víkendu bude konat tradiční 38. Škoda sraz Doksy. Už v pátek 16. září se v malebném lesním kempu u Máchova jezera sjedou všechny typy Škodovek a jejich příznivci, aby společně poklábosili, vyměnili si zkušenosti a strávili se svou komunitou další parádní víkend.

I letos bude hlavním dnem setkání sobota, která o dopolední 10. hodině odstartuje ranní rozcvičkou, tedy soutěží v hodu startérem. Od třinácté hodiny pak naváže spanilá jízda a soutěže o nejhlasitější výfuk, nejhlasitější audio a nejlepší vozy srazu. Ukončení srazu bude až ve 21 hodin a naváže na něj volná zábava, která už podle oficiálního programu bude dobře rozjetá.

Foto: Škoda Tuning Doksy

Na tradiční sraz Škodovek v Doksech se pravidelně sjíždí osobitá upravená auta i moderní klasiky jako Felicia Fun

Veteráni v Újezdě nad Lesy

Újezd nad Lesy na okraji Prahy v sobotu 17. září přivítá již 9. ročník tradičního setkání a výstavy veteránů. Program pro celou rodinu a soutěže pro děti, které pořadatelé navíc svezou hasičákem. Setkání se uskuteční v ulici Čentická, na louce za novou školkou, a vyvrcholí spanilou jízdou, umožňující vidět historická auta v akci.

BONUS: Dny NATO 2022

A pořádnou podívanou pro nadšence do vojenské techniky i zvědavce nabídnou i letošní Dny NATO v Ostravě. Letošní 22. ročník na ostravském letišti Leoše Janáčka přivítá zástupce z více než 20 zemí a představí návštěvníkům vojenskou techniku členských států Severoatlantické aliance.

Foto: Lockheed Martin

Hlavním tahákem letošních Dnů NATO bude nejmodernější stíhačka Lockheed Martin F-35 Lightning II, o kterou má zájem i česká armáda

Ve dnech 17. a 18. září se na letišti představí švédské stíhací letouny JAS-39 Gripen E, dvojice amerických bombardérů Boeing B-52 Stratofortress, české bitevníky Mi-24 a vůbec poprvé Dny NATO zažijí průlet dvou stíhaček 5. generace Lockheed Martin F-35 Lightning II nizozemského letectva. Velkolepá událost navíc láká na vstup zdarma.

Všechny potřebné informace pro návštěvníky naleznete na oficiálních stránkách uvedených událostí. Víte o dalších zajímavých auto-moto akcích o nadcházejícím víkendu? Napište o nich ostatním do komentářů. Děkujeme!

Reklama

Související témata:
Načítám