Hlavní obsah

Tipy na víkend: Svatý Václav přeje závodům

Foto: Archiv Garáž.cz

Hned zkraje si neodpustím jeden bonusový tip, spíše pro slovenské fanoušky - na nejznámějším maďarském okruhu se tento víkend jede Hungaroring Classic. Neboli spousta špičkové závodní techniky let minulých. A kam vyrazit v Česku? Tradičně dáváme na výběr z pěti možností!

Článek

14. sraz značkových klubů Sázava

Klubové srazy majitelů youngtimerů a veteránů jsou vcelku běžnou záležitostí, ale co se na to podívat z druhé strany a udělat sraz klubů? Podobná nosná myšlenka možná bleskla organizátorům Srazu značkových klubů před čtrnácti lety a od té doby se jich drží. Ono vlastně nejde o nic neobvyklého a ve výsledku z toho může být příjemné setkání stejně nadšených lidí pro různá spektra automobilové historie. Letošní sraz připadá na sobotu 30. září a proběhne v obci Sázava, konkrétně v kempu na Sázavském ostrově. Program dne není nijak hektický a zcela odpovídá uvolněné atmosféře srazu - dopoledne příjezd účastníků a odpoledne po obědě (přibližně ve 14:00) odjezd na spanilou jízdu po okolí. Kolem páté hodiny pak proběhne vyhlášení soutěže o nejkrásnější automobily v daných kategoriích a předání cen.

Foto: Archiv Garáž.cz

Podzimní Sosnění

Akce úzce související s našim prvním tipem proběhne první říjnový den na často zmiňovaném závodním okruhu u obce Sosnová. Tentokrát se jedná o báječný podnik sdružující vlastníky dříve vyrobených vozů, kteří své automobily nemají pouze na okrasu, ale chtějí se s nimi ještě náležitě rychle projet a poměřit síly s podobně nadšenými souputníky. Na Sosnění potkáte spoustu youngtimerů a historických formulí; program dne je rozdělen na tréninkové rozjížďky, jízdu pravidelnosti a řadu závodních jízd. S výjimkou tréninků se startuje vždy hromadně (což je obzvláště parádní divácký zažitek), třešničkou na dortu je start stylem Le Mans na závěr dne. Nenechte si tuto akci ujít - vstup je zdarma, začíná se v neděli ráno a kolem poledne startují závodní jízdy!

Foto: Archiv Garáž.cz

EDDA Cup Stará Živohošť

Rychlost si můžete užít také nedaleko Nového Knína na letošním posledním podniku seriálu závodů do vrchu EDDA Cup. Jede se na kopci u Živohošti a to v sobotu i neděli, vždy stylem dvě dopolední tréninkové jízdy, dvě odpolední závodní jízdy. Startovní listina čítá přes 130 přihlášených závodníků s velmi rozmanitou technikou. Už jen pohled na její konec, kde se v nejsilnější kategorii veteránských vozů ukrývá Stanislav Hajdůšek se svou závodní ejektorovou Tatrou 603 s černooranžovým zbarvením nebo Jiří Figl st. s Audi S1, slibuje skvělý zážitek.

Foto: Archiv Garáž.cz

Sraz Garde & Rapid

Sobota, Orlické hory, autokemp Rozkoš a spousta oblíbených tuzemských kupátek. Základní parametry akce jsou tím dány, leč pozor - v kempu budou účastníci akce přespávat, ale to hlavní pro návštěvníky se bude dít na náměstí v Opočně, kde má cíl sobotní dopolední spanilá jízda. Kolem poledne zde bude k vidění množství vozů Škoda Rapid a Garde, poté zájemci pojedou orientační soutěž, krátkou jízdu pravidelnosti a následně se odeberou směrem na Kuks. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Autocross Sedlčany

Závodní tempo neopustíme ani v posledním tipu, který je přeci jen trošku odlišný oproti ostatním. A letos vás směřujeme na tuto motorsportovní disciplínu snad poprvé. V autocrossu (či autokrosu) proti sobě soupeří závodníci v buginách nebo upravených "plechových" autech na, převážně, nezpevněném povrchu. Soutěžní speciály jsou rozděleny do kategorií podle objemu motoru a technických specifik. Závod v Sedlčanské kotlině startuje v sobotu dopoledne tréninkovými jízdami, odpoledne se koná první a v neděli další dvě závodní jízdy. Nedělní finále pak startuje o půl třetí.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám