Hlavní obsah

Superdrahé Ferrari FXX EVO bouralo v rychlosti 270 km/h

Foto: Archiv Garáž.cz

Pokud některým nestačí běžné modely Ferrari, má pro ně italská automobilka něco speciálního. Modely XX, které jsou extrémně drahé, extrémně výkoné i rychlé. A to se může někdy vymstít. Jako právě jednomu majiteli FXX EVO, který jej rozbil v Monze.

Článek

Pozor, k modelům s koncovkou XX se jen tak někdo nedostane. Vyrobí se jich pouze několik desítek kusů a v současné době má Ferrari pouze tři podobné modely. Jedním z nich je 599XX, které vychází ze špičkového modelu 599 GTO, dalším zástupcem ďábelských Ferrari je mimozemské Enzo, vlastně fantastická okruhovka s famózním dvanáctiválcem, vylepšenou aerodynamikou a závodním podvozkem a nakonec pak nejnovější FXX K, vycházející z hypersportu LaFerrari, které je pro italskou automobilkou pojízdnou laboratoří. Všechna tyto auta nejsou na běžnou silnici, ale jejich provoz je možný pouze na závodních okruzích navíc za doprovdu techniků z Ferrari. 

Teď se jich pár prohánělo na okruhu v Monze. Měli pronajmutý okruh a kromě dvou FXX, jsou na videu vidět ještě nějaká 599XX. V druhé polovině videa je najednou vidět, jak bílo-červené FXX EVO, které je ještě lepší než "standardní" FXX, vylétne z tratě, proletí šikanou na konci cílové rovinky a narazí do bariéry z pneumatik. V momentě, když řidič šlapal na brzdu, měl na tachometru okolo 270 km/h. Jenom, abychom si osvěžili pamět, tak FXX EVO má pod kapotou atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,2 l s výkonem okolo 850 koní, který točí 9 500 otáček. Je to neskutečný stroj s neodolatelným zvukem, kterého se vyrobilo pouze 29 kusů. Výsledek havárie je viditelný z videa. Utržené levé přední kolo, které upadlo ještě před nárazem do svodidel a výrazně poškozená přední část. Tohle bude hned za několik milionů. 

Zdroj: Luca Crotti Photography

Reklama

Načítám