Hlavní obsah

Staré škodovky na expedicích po celém světě. Záznam vysílání

 

Naše nejnovější živé vysílání bylo trochu netradiční - vydali jsme se totiž do muzea Škody Auto v Mladé Boleslavi, kde probíhala přednáška o expedicích s historickými Škodovkami po celém světě. Dozvědět jste se tedy mohli mnohé jak o historii výprav, tak o současných expedicích.

Článek

Cestujete rádi? My rozhodně ano a nutno říci, že se nám velmi líbí svoboda, kterou pro tyto účely nabízí automobil. Můžete si s ním zajet kam chcete a klidně v něm i přespat, protože máte střechu nad hlavou, kterou si neustále vezete s sebou. Mnozí lidé se díky tomu vydávají na dlouhé expedice, u nichž je často cesta i cílem. A světe div se, i dnes lidé pro tyto účely používají stejné stroje, jako naši rodičové či prarodičové - staré škodovky.

Právě proto probíhala v muzeu Škody Auto přednáška, která se těmto expedicím věnovala, a my vám ji přenášeli živě na Youtube. Nejprve jste se z úst Lukáše Nachtmanna, který v muzeu pracuje, dozvěděli, jak to bylo s podobnými cestami v dobách dávno minulých. Výpravy kolem celého světa za volantem vozů Škoda, respektive Laurin a Klement, totiž probíhaly od nepaměti. K vidění byly dobové fotografie posádek a vozů podbarvené vyprávěním ze samotných cest.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pak už ale dostali slovo samotní účastníci expedic. Promluvili Michal Dlask a Ondřej Novák z expedičního týmu Afrika 2011, kteří se vydali Škodou Octavia z roku 1968, kterou láskyplně pojmenovali Klaudie, podél západního pobřeží Afriky až do Jihoafrické republiky. Vyslechnout si tedy můžete řadu historek, třeba jaké je to rozebírat motor v poušti. Ke slovu se dostane rovněž Ivan Monev, jenž se sám vydal s Rapidem na cestu kolem světa. Svou výpravu fakticky ještě nedokončil, protože mu v Jižní Americe vůz zkonfiskovali. Jeho historky ale rozhodně stojí za to. Vysílání, respektive jeho záznam, je delší než obvykle, věříme však, že pokud máte rádi cestování a starší auta, bude vás bavit. Můžete si ho klidně pustit i do pozadí jako zvukovou nahrávku. Těšíme se na vás při dalším "živáku"!

Další živá vysílání Garáž.cz

Již několik měsíců pro vás každý týden připravujeme různá živá vysílání, které můžete sledovat na našem youtubovém kanálu zvaném Garáž cz. Příště budeme vysílat v pátek 21.10. od 20.00 z Frýdku-Místku, kde si detailně rozebereme nový Mercedes-Benz S Cabrio. Tohoto živého vysílání se můžete účastnit i vy osobně, adresu najdete v pozvánce na našem facebooku.

Reklama

Načítám