Hlavní obsah

Škoda Kamiq se ukazuje na prvních skicách

Foto: Škoda Auto

Škoda Kamiq vypadá na skicách skvěle! Jenže skici zkreslují, tak nezbývá než držet si palce, ať je podobně atraktivní i skutečný výrobek...

Ženevský autosalón je už na dohled a napětí se stupňuje – s blížícím se datem oficiální premiéry nám nový crossover Škoda odhaluje stále více ze svých tajemství. Tentokrát se už můžeme pokochat pohledem na design celého vozu díky designérským skicám, které nám automobilka předvedla.

Článek

Musíte je ale brát samozřejmě s rezervou, protože papír snese všechno a naskicovaná auta vypadají vždy o poznání dramatičtěji než finální produkty, které pak uvidíte na výstavních plochách autosalónů nebo později v ulicích. Kamiq třeba jistě nebude mít tak velká kola, se kterými vypadá jako nejnovější závoďák edice Hot Wheels. Přesto nám skici odhalují hodně…

Foto: Škoda Auto

Nový crossover Kamiq má zcela nové pojetí tváře vozu

Dynamický profil berte také s rezervou, ze skici je znovu patrný nepoměr mezi výškou kol s pneumatikami, pontonem karoserie a nízkou střechou. Co se z ní ale vyčíst dá, je kompaktnost celého auta s krátkými převisy a širším D-sloupkem karoserie, který pomáhá podpořit dojem robustnosti celého auta.

Podobu zcela nové tváře Škody s pásem LED denního svícení nahoře a menšími hlavními světlomety dole jsme už měli potvrzenou z předchozích teaserů, teď ale jasně vidíme také robustní kapotu s centrálním prolisem a přesahující až do boků karoserie, výraznou šestiúhelníkovou masku chladiče, do níž se zakusuje znak automobilky, a velmi širokou mřížku v nárazníku – typické znaky SUV Škoda.

Foto: Škoda Auto

Zezadu vypadá velmi dynamicky, to je ale nejspíš jen další optický klam naskicovaného obrázku

Na zádi zaujmou především LED světla nápadně připomínající ta z nové Scaly, která doplňují výše položená mlhová světla dotvářející obraz tradičního písmene „C“, jež zdobilo záď škodovek už od dob druhé generace Octavie. Mezi světly je pak místo znaku automobilky nápis „ŠKODA“ – detail, který představila Scala a spřízněný crossover jej přebírá. Více než u Scaly je tu také zdůrazněný prolis na spodní hraně světel přes celou šířku zádi, který podporuje dojem dynamičnosti a zdůrazňuje šířku vozu.

Foto: Škoda Auto

Koncept Vision X byl předobrazem modelu Kamiq a vypadá to, že sériová verze mu bude skutečně hodně podobná

Důležitým znamením je, že skici velmi přesně odpovídají designu konceptu Vision X, jen s lehce obroušenými hranami. Je tu tedy opravdu vysoká šance, že i sériový Kamiq bude vypadat, jako by Vision X z předního světla vypadl. Kamiq by tak mohl být nejen povedeným užitným autem, jak jsme u Škody zvyklí, ale také líbivou stylovkou, která zaujme víc než tolik oblíbený Karoq. Do Ženevy ale zbývá už jen měsíc, tak počkejme s finálním verdiktem až na oficiální představení… nebo na finální fotky vozu, které se určitě objeví o pár dní dříve.

Reklama

Načítám