Hlavní obsah

Šest nejočekávanějších závodních her současnosti

Foto: Playground Games

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní měsíce se blíží a s nimi ožije hráčská sezona ve světě závodních her. Světová herní studia v současnosti pracují na šesti zajímavých závodních hrách pro počítače i herní konzole, a proto pro vás máme nejnovější ukázky na jednom místě.

Článek

Virtuální závodění není pouhou zábavou pro děti, protože i opravdový řidič se v něm může přiučit znalosti o autech, jejich jízdních vlastnostech a chování. S blížící se zimou nás zaujalo šest připravovaných závodních her s méně či více propracovanou simulací reálné fyziky a přinášíme vám základní přehled toho, co byste o nich měli vědět, pokud na některou čekáte. Zklamáním bohužel je, že ještě letos si zahrajeme pouze jednu z nich.

Need For Speed

Nejslavnější herní série s automobilovou tématikou nám v minulosti umožnila ochutnat virtuální závodění a policejní honičky s dnes už legendárními sportovními vozy, ale v posledních letech se spíše hledá a americké herní studio Electronic Arts se snaží oživit její zašlou slávu. Po nepříliš úspěšných nedávných pokračováních Payback a Heat je ve vývoji nejnovější počin Need For Speed.

Foto: Electronic Arts

Na vývoji nejnovější hry ze série Need For Speed pracuje studio Criterion Games, autoři povedeného novodobého Need For Speed Hot Pursuit

Nejnovější Need For Speed se poprvé a zatím naposled ukázalo v létě 2020 v krátkém traileru, kdy nám vývojáři představili populární vytuněný Nissan 180 SX spolu se sériovým Porsche 911 GT3 RS. I když nová závodní hra s pracovním názvem Need For Speed 2022 měla vyjít ještě v letošním roce, s největší pravděpodobností se jí dočkáme až v roce následujícím. Od prvního traileru totiž nebyly zveřejněny další informace a už teď víme, že hru čeká silná konkurence.

Gran Turismo 7

Existuje dvojice závodních sérií, jimiž svět videoher významně ovlivnil zájmy benzinových nadšenců – Need For Speed a Gran Turismo, ale zatímco americká série NFS vsázela na adrenalinové závodění pod dohledem policejních složek, japonské Gran Turismo od Polyphony Digital si zakládá na realističnosti a skutečném motorsportu na závodních okruzích.

Foto: Polyphony Digital

Fotorealistické grafické zpracování je jedním z největších lákadel nového Gran Turismo 7

Nejnovější Gran Turismo sice vyjde až 4. března 2022 na PlayStation 4 a PlayStation 5, ale už nyní slibuje nejrealističtější a nejlepší zážitek ze závodění v historii série. Vývojáři slibují virtuální garáž s více než 420 auty, s nimiž se projedeme na více než 90 skutečných i smyšlených závodních tratích. Chybět přitom nebudou ani oblíbené tuningové úpravy s vlivem na výkon i jízdní vlastnosti virtuálních vozů.

Forza Motorsport

Hlavním konkurentem nového Gran Turismo 7 se opět stane herní série Forza Motorsport se zacílením na okruhové závodění. U osmého dílu se vývojáři chtějí poučit z arkádovější předchozí Forzy Motorsport 7 a plánují hráčům nabídnout ryzí simulaci se zaměřením na kariérní režim a multiplayer. S jistotou můžeme očekávat, že nejnovější Forza Motorsport bude jednou z nejžhavějších závodních her následujících měsíců.

Foto: Turn 10 Studios

S nejnovější Forzou Motorsport se má okruhová závodní série vrátit zpátky ke kořenům

Herní vývojáři z Turn 10 Studios se vrací ke kořenům značky a připravuje rozsáhlou závodní hru se stovkami silničních i závodních aut a desítkami závodních tratí. Detailní informace o nové Forze Motorsport však zatím nejsou k dispozici, protože momentálně není známo ani oficiální datum vydání. Nová Forza Motorsport vyjde na nejnovější Xbox Series X/S a PC.

Forza Horizon 5

Nezajímají vás závodní okruhy ani profesionální motorsport a raději jezdíte v otevřených virtuálních světech a prozkoumáváte zapadlá zákoutí? I pro vás vzniká nová hra ze série Forza, a to velmi očekávaná Forza Horizon 5, která nás tentokrát přesune z deštivého Skotska do horkých podmínek středoamerického Mexika.

Foto: Playground Games

Forza Horizon 5 je jedinou novou závodní hrou, kterou si zahrajeme ještě letos

I když si fanoušci série Forza Horizon jako další dějiště přáli Japonsko s velkou automobilovou kulturou, vývojáři z Playground Games se nakonec rozhodli pro Mexiko, protože nabízí více různorodých prostředí – od romantického pobřeží přes pralesy až k pouštím. Opět nás čekají stovky aut, závodění na Festivalu Horizon, tuningové úpravy i online multiplayer na největší mapě v historii série. Forza Horizon 5 vyjde na PC, Xbox One a Xbox Series X/S už 9. listopadu 2021.

GTR 3

Do světa virtuálního závodění se snaží vrátit simulátor GTR, jehož vydání je bohužel v nedohlednu. První informace o novém GTR 3 se objevily už koncem roku 2011, ale i po téměř 10 letech je nové pokračování stále v přípravách. Herní studio SimBin v roce 2014 zbankrotovalo, ale o dva roky později se znovu objevilo se jménem SimBin Studios UK. Jejich nejnovější hra však nevzniká podle představ.

Foto: Simbin Studios UK

GTR 3 vypadá jako slibný závodní simulátor, ale otázkou zůstává, jestli vůbec vznikne

Herní studio vlastněné společností KW Automotive Group, vyrábějící podvozkové komponenty pro skutečná auta, údajně restartovalo vývoj simulátoru a potýká se s blíže nespecifikovanými problémy. Nejnovější informace uvádějí, že práce na vývoji stále pokračují, ale o datu vydání se nikdo zúčastněný neodváží ani spekulovat. I přestože předchozí GTR a GTR2 patřily k nejlepším simulátorům své doby, připravované GTR3 vypadá jako prokletý projekt.

Test Drive Unlimited: Solar Crown

Jak se cítí majitelé obrovských sbírek historických i moderních sportovních a luxusních aut? To nám v minulých letech ukázala závodní série Test Drive Unlimited, moderní pokračování legendárních arkádových závodů Test Drive. Pokud si opět chcete zahrát závodní hru s milionářským lifestylem, nepochybně vás zaujme připravovaný Test Drive Unlimited: Solar Crown.

Foto: Nacon/KT Racing

Test Drive Unlimited: Solar Crown nás tentokrát vezme do ulic Hongkongu

Dvojice předchozích dílů Test Drive Unlimited se proslavila obrovskými virtuálními světy, skutečnými lokalitami převedenými do světa videoher v měřítku 1:1 – havajským ostrovem Oahu a španělským ostrovem Ibiza. Nejnovější pokračování nás pak vezme do realistického Hongkongu, který je jedním z největších trhů pro výrobce luxusních a exkluzivních vozů. Podrobnější informace o nejnovějším počinu společnosti KT Racing (předchozí díly vytvořilo již neexistující studio Eden Games) zatím nejsou k dispozici, ale datum vydání je naplánováno na 22. září 2022.

Jaká hra je „ta vaše“? Napište nám do diskuse!

Reklama

Související témata:
Načítám