Hlavní obsah

Historický dřevěný obytňák s dokonalou atmosférou předválečné éry klame tělem

Foto: Bonhams
Aktualizováno

Vypadá jako dokonalý karavan pro nadšence a sběratele klasických aut. Jen před pár dny se v americké Arizoně prodal autenticky vypadající historický karavan připomínající, jak se kempovalo v desetiletích před druhou světovou válkou. Novému majiteli nepochybně doslova učaroval a prodal se za spoustu zelených bankovek.

Článek

Kompaktní obytné přívěsy inspirované typickým tvarem kapky se v dnešních dnech těší nové popularitě. Dobrodružní kempeři znovu vyhledávají malé aerodynamické obytňáky s nejpotřebnějším vybavením i dostačujícím prostorem pro přespání dvou dospělých osob. Vedle plnohodnotných velkých karavanů navíc nabízejí i příjemnější parkování a díky malým rozměrům i lehké konstrukci dovolují tažení za obyčejným slabším autem. A současně jsou levnější.

Nejnovější projekty výrobců karavanů z celého světa vám u nás na Garáži pravidelně představujeme, ale teď se na chvíli ohlédneme do historie. V aktuální nabídce britského aukčního domu Bonhams se objevil originální historický karavan Wayne Davis, který je ideálním obytným unikátem pro všechny sběratele klasických aut s láskou ke kempování. A ačkoli vypadá docela staře, je překvapivě mladší, než se na první pohled zdá.

Foto: Bonhams

Historický karavan Wayne Davis ukazuje, jak se kempovalo v časech před druhou světovou válkou. Ve skutečnosti však je z roku 1992

Historický obytný přívěs Wayne Davis se inspiruje érou dvacátých a třicátých let minulého století, jenže ve skutečnosti byl vyroben až v roce 1992. Dojem autentičnosti dob před druhou světovou válkou vyvolává nejen ozdobná dřevěná konstrukce s hliníkovou střechou, ale dokonce i dobově vypadající interiér. Kuchyňský kout je současně vybaven i správnými dobovými karafami, koktejlovým vybavením a sklem.

V plně funkčním kdysi zakázkovém karavanu můžete vyrazit na dobrodružný víkend, přičemž se v něm vyspí dvě osoby. S větší pozorností k detailům si ve volném čase všimnete i modernějšího vybavení. I to už je z dob minulých. V malém obytňáku najdete malou televizi se zastaralou obrazovkou typu CRT, stereo a CD měnič. Zatímco kvůli hudbě ještě rádi oprášíte starou sbírku cédéček, na televizi už zřejmě ani koukat nebudete.

Parádní karavan si už však nekoupíte, protože se už stihl prodat. A za jakou cenu? Na americké aukci v arizonském Scottsdale začal hledat nového dobrodružného majitele v dražbě bez rezervy a odborníci odhadovali prodejní cenu na 1,1 až 1,6 milionu Kč. Šťastný vítěz za něj však nakonec zaplatil výrazně méně peněz, a to 920 tisíc korun.

Reklama

Související témata:
Načítám