Hlavní obsah

Polský obytňák Falcon s pohonem 4×4 je luxusní hotelový pokoj pro dva náročné dlouhány

Foto: Globe-Traveller

Tahle novinka doslova uchvátila návštěvníky i média na výstavě v německém Stuttgartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohl to být obyčejný Volkswagen Crafter, jenže to by se nesměl dostat do rukou polských přestavbářů z Globe-Traveller, kteří z něj udělali plnotučný obytňák Falcon pro dva dlouhány, co se navíc může pochlubit luxusním interiérem a pohonem 4×4. A pozor, karavan koupíte i v Česku, jen se neptejte za kolik.

Článek

Žhavá novinka letošního roku na poli luxusních obytných vozů míří do Česka a pochází z dílen polské společnosti Globe-Traveller. Nenechte se zmást zemí původu, dříve Volkswagen Crafter, nyní Falcon (v překladu sokol), patří mezi špičku v rámci karavanů vyšších tříd.

Foto: Globe-Traveller

Falcon je v překladu z angličtiny sokol

Dvoumístný zateplený automobil sice váží tři tuny, nicméně je otypován do 3,5 tuny, proto jej můžete řídit jen s béčkem. Pod kapotou modelu pracuje dvoulitrový turbodiesel (EURO 6) Volkswagen naladěný na 177 koní, přičemž řazení zajišťuje výhradně automatická převodovka. Pohon 4×4 je pak dostupný za příplatek.

Na délku má vůz skoro šest metrů, šíře lehce přesahuje dva metry a celková výška je takřka tři metry. Tyto rozměry modelu propůjčují jednu skvělou vlastnost – nejnižší bod uvnitř je umístěn až 191 cm od dvojité podlahy, takže se v interiéru komfortně postaví i dlouháni.

Foto: Globe-Traveller

Výchozí provedení nabídne gauč, jenž lze ovšem rozložit na dvojlůžko

Pokud by vás nebavila kapitánská křesla vpředu, můžete je klidně otočit a užívat si pohodlné pohovky přestavitelné na královské dvojlůžko o rozměrech 190 × 125 cm. Pakliže vás přepadne hlad, jistě oceníte kompaktní kuchyňku se sklokeramickou varnou deskou.

Úložných prostor je uvnitř mraky, nicméně stejně se všichni ptají hlavně na koupelnu. Nechybí? To víte, že ne. V místnůstce o rozměrech 80 × 58 cm totiž najdete nejen sprchu, zrcadlo, umyvadlo, poličku, ale i integrovanou bezvodou toaletu Clesana.

Foto: Globe-Traveller

Clesana je respektovaná značka na poli mobilních/karavanových toalet

Zadní dveře jsou dělené, nicméně díky chytré přepážce za nimi můžete vozit klidně snowboard, lyže, lyžáky nebo další dlouhé věci.

Standardně má vozidlo LiFePO4 200Ah baterii, nicméně volitelně můžete zvolit až dva LiFePO4 akumulátory s celkovou kapacitou 400 Ah a k tomu přihodit ještě 320W solární panely. Kromě toho se model nabízí v provedení bez plynových spotřebičů/rozvodů, tedy s měničem napětí, kdy všechno důležité frčí na elektřinu.

Foto: Globe-Traveller

Výrobce nabízí i variantu bez plynu, kdy spotřebiče jedou jen na elektřinu

Sériová výroba obytky začne v březnu letošního roku, přičemž základní cena předokolky bez DPH byla stanovena na 102 000 eur, což je v přepočtu cca 2,43 milionu korun bez daně, tedy 2,94 milionu Kč s 21% taxou. U čtyřkolky výrobce začíná na sumě 113 000 eur bez DPH, což jest 2,69 milionu korun, respektive 3,25 milionu korun s českým „dépéháčkem“.

Výrobce svoji cenu zdůvodňuje nejen luxusním provedením, ale také bohatým standardem, v němž najdete mimo zmíněného například ještě výkonné nezávislé topení, střešní okno, tónovaná skla, soláry 160 W, bezdrátové nabíječky, diodové osvětlení, dvojitou podlahu, stůl, lavice, otočné sedačky, kompresorovou lednici, nádrž na čistou (85 l) a odpadní vodu (80 l), zvýšenou střechu z kompozitu nebo třeba markýzu.

První kusy Globe-Traveller Falcon by se v Česku měly objevit přibližně v červnu, přičemž jejich prodej a servis u nás se zajišťuje například společnost Top Trade z Holešova (Zlínský kraj).

Na to, že jsou polští Globe-Traveller na evropském trhu teprve 14 let, si dokázali vybudovat velice slušné renomé, přičemž jejich nejnovější produkt – Falcon – sklidil po nedávné premiéře ve Stuttgartu velký ohlas u novinářů i samotné veřejnosti. Ale jak se tenhle obytný sokolík od našich severovýchodních sousedů líbí vám? Hlasujte v anketě níže!

Co říkáte na polský obytňák Falcon?
Perfektní, dávám 5/5
16,8 %
Slušný, až na tu cenu, hodnotím 4/5
66 %
Líbí se mi, ale vím o lepších, proto 3/5
8,5 %
No, něco se tam povedlo, takže 2/5
3 %
Za mě nic extra, za mě 1/5
5,7 %
Celkem hlasovalo 2388 čtenářů.

Reklama

Načítám