Hlavní obsah

Obytňák SteelDrop klame názvem, ocelově pojmenovaný bydlík je zejména velká stylovka

Foto: Lukáš Kukla

Steel drop je v překladu z angličtiny ocelová kapka, přičemž kapku má připomínat tvar obytky.

Podle názvu byste čekali něco jako malý Airstream, akorát že z oceli, nicméně není tomu tak. Aby se ukrajinský SteelDrop vešel do 750 kg, musel být z lehčích materiálů, ovšem na stylu mu to neubralo. Opět jsme vyrazili do akce s naší tahací 508, připojili za ní stříbrňák od Life Style Camper a pořádně jej prozkoumali.

Článek

Není důležité, co děláš, ale jak u toho vypadáš. Tímto heslem se řídí nejeden sportovec, ale také někteří automobiloví konstruktéři. A protože je mini karavaning obrovský oceán plný nejrůznějších bydlíků včetně těch vysoce stylových, zabrzdili jsme v Olomouci u společnosti Life Style Camper a jeden takový si půjčili na hraní.

Foto: Lukáš Kukla

Dovozce této obytky, firma Life Style Camper, sídlí v Olomouci.

Přípojné vozidlo SteelDrop postavené na základně AL-KO je vybaveno torzními tlumiči, takže jej můžete tahat i po ne zcela hladkých cestách bez toho, aniž byste ho viděli vzadu za autem divoce poskakovat.

Obytka váží 650–680 kilogramů, takže si s ní poradí většina běžných automobilů. Na délku pak bydlík měří 350 cm, jeho výška činí 170 cm a šířka 195 cm.

Foto: Lukáš Kukla

Rozměry karavanu (d x š x v) jsou 350 × 195 × 170 cm.

Jeho hlavním poznávacím znamením je vnější provedení karoserie potažené nerezovou ocelí doplněné stylovými poklicemi ocelových disků. Ty částečně nahrazují pohledová zrcadla, jelikož ta zde jinak chybí. Což je škoda, jelikož o třídu nižší turecké Caretty je mají v rámci standardu.

A na co zrcadla? No když už někam jezdíte tak stylovým bydlíkem, tak chcete být styloví i vy, a to i v ranních hodinách. Nebo ne?

Foto: Lukáš Kukla

Nasazovací pokličky dotváří celkový styl přípojného vozidla.

Vnější osvětlení je plně diodové, karoserie zhotovená z tvrzené překližky a nechybí ani silná izolace. Vidíte box vpředu? Je dostupný z obou stran a slouží např. k uložení plynové bomby či nezávislého topení.

Mini karavan se v základu pyšní dvěma dveřmi okny, na něž lze umístit zvlášť nasazované moskytiéry. Pohledem vzhůru objevíte střešní okno, na přání doplnitelné o ventilátor.

Foto: Lukáš Kukla

Moskytiéry se nasazují externě, nejsou pevnou součástí okna.

Boky jsou poté vyhrazeny přípojkám do sítě či na vodu, nicméně počítá se i s montáží stanu, solárů, nosičů kol anebo s přípojkou na sprchu, k níž přijde vhod malinký bojler. Totiž teplá sprcha je pro řadu dobrodruhů zkrátka nepostradatelná.

Miluje sluneční paprsky

Ke standardu už nemusíte připlácet za dekorační prvky, protože ty zde mají své pevné místo, ostatně stejně jako kvalitní úložné skříňky, plynový vařič nebo dřez. Ve výbavě na přání pro kuchyň ovšem neminete např. lednici anebo nasazovací boční stolek.

Foto: Lukáš Kukla

Vzadu má své místo vybavená kuchyňka.

Při pohledu dovnitř zaujme pěnová matrace o rozměrech 200 × 140 cm, opěrka pro sezení, úložné prostory, diodové osvětlení či USB porty. Jestliže jste fajnšmekr, klidně si do SteelDropu můžete nechat zastavět měnič na 220 V, kvalitní hifi, klimatizaci, DVD přehrávač, mikrovlnku nebo třeba televizor.

Ocelová kapka (překlad názvu karavanu) se vyrábí na Ukrajině, nicméně většina komponent pochází z Evropy a část ze Severní Ameriky. Hlavním gró obytky je sice styl, nicméně neopomíná se ani na kvalitu, která provází celý tento výrobek.

Foto: Lukáš Kukla

Uvnitř na vás čeká lůžko 200 × 140 cm.

Myslíme tím přesnost slícování, použité materiály, aplikaci lepidla, nasazení kvalitních pantů nebo začištění otřepů na skříňkách.

Výrobce udává použitelnost i v lehkém terénu, nicméně nejde o pravověrný off-roadový mini karavan. SteelDrop totiž miluje slunce, jehož paprsky se odráží od lesklé karoserie.

No a když k tomu přidáte nějakou pěknou káru, ať už SUV, nebo třeba gentlemanský kombík typu Peugeot 508, vznikne poměrně koukatelná praktická kombinace, za níž se už kdekdo otočí.

Každopádně SteelDrop u nás prodává olomoucká společnost Life Style Camper, která za něj v základu chce necelých 390 tisíc korun s daní. Přípojné vozidlo si lze rovněž půjčit, a to od 1400 Kč za den. Tedy pokud toužíte být „in“ a zároveň „free“, nezbývá než vyrazit s tímhle naleštěným fešákem někam za dobrodružstvím.

Reklama

Načítám