Hlavní obsah

Ruská policie trénovala manévr s autem a teď je k smíchu

Foto: Youtube/ Lada Xray

Tak tohle se ruské policii opravdu nepovedlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Trénink dělá mistry, to všichni víme. Trénovat musí i policisté, kteří se v rámci výkonu svého povolání často dostávají do velmi náročných situací. Obzvlášť za volantem musí často riskovat, a tak je trénování náročných manévrů více než žádoucí. Ne vždy však takový trénink dopadne podle představ – své o tom ví ruská policie.

Článek

Abychom byli úplně přesní, ve videu, které najdete níže, není obyčejná ruská policie, která by dohlížela na pořádek na silnicích nebo v ulicích, ale její vojenská odnož. Ta má na starosti doprovázet vojenské konvoje, starat se o pořádek v případě výjimečných situacích a pomáhat armádě. Součástí takových výjimečných situací by podle tamního sboru mohl být i úhybný manévr proti vystřelené raketě nebo proti útočícímu tanku. Zní to jako vtip, ale vzhledem k tomu, že v Rusku znamená zítra vlastně včera, možné je asi vše.

A právě tento manévr policisté na letištní ploše trénovali. Dokonce si k tomu přivzali dron, který vše natáčel, neboť z pořízených záběrů mělo vzniknout propagační video ukazující schopnosti ruské vojenské policie. No, něco nám říká, že příslušníci asi nečekali, jaký ohlas to jejich video bude mít a že se dostane opravdu do celého světa. Jen ty reakce na něj jsou asi jiné, než bylo v plánu. A mimochodem, ještě se vrátíme k zmiňovanému dronu. Jeho ovládání není složité, jen to chce trochu cviku. Ovšem osoba, která jej ovládá v průběhu tohoto policejního tréninku, s ním letí sotva podruhé v životě. Záběry jsou trhané, ne zcela ostré a opravdový profesionál by se za ně styděl.

Ale zpět k tomu zběsilému manévru. Pokud by se policisté dostali do situace, kdy je po nich páleno z tanku, což už samo o sobě je dost bizarní, mohou prý využít otočku o 180 stupňů, a to z couvání. Znamená to, že se musí naplno rozjet a v pravý čas otočit volantem, přičemž si musí souběžně pomoci i ruční brzdou. Výsledkem by měl být řízený smyk a otočka, kdy z původního couvání pojedou standardně dopředu, a to bez zastavení. Pokud máte v ruce auto s dobrým podvozkem, jde tato takřka filmová otočka opravdu natrénovat. Máte-li ale v ruce vůz Lada Vesta, nemůže to nikdy dopadnout jinak, než je zachyceno na videu.

Policista se sice rozjel a následně se pokusil otočit, ale mizerný podvozek udělal své. Pomohla i vyšší konstrukce, která prostě nedovolila obejít fyzikální zákony, takže ve chvíli, kdy byla Lada ve smyku, došlo k jejímu převrácení. Rána do střechy to byla velká, ostatně je vidět, že je nejspíš zlomená. Posádka ale měla celkem štěstí, že se auto přetočilo ještě jednou a zůstalo na kolech. Nikomu se nic nestalo, jen to celé prostě nedopadlo tak, jak asi příslušníci čekali. Možná se místo přemýšlení nad úhybnými manévry před střelou z tanku příště zamyslí nad tím, kde se stala chyba. A třeba i nad omezeností stávajícího vozového parku. Jenže je otázkou, zda by vůbec vozy západní provenience mohly v jakémkoliv ruském policejním sboru sloužit, aniž by došlo k narušení ideologické jednoty a ohrožení národní svébytnosti.

Reklama

Související témata:
Zákrok
Vojenská policie