Hlavní obsah

Retro Classics Stuttgart - udělejte si výlet

Foto: archiv Garaz.cz

Výběr aut je velkolepý – připravte si foťáky, znalosti a případně i peníze

Retro Classics Stuttgart, tradiční výstava klasických automobilů, youngtimerů i moderních supersportů, patří k těm nejlepším motoristickým akcím, které můžete v Evropě zažít. Na 140 tisících metrech čtverečních bude vystaveno víc než 3 500 aut a motocyklů, většina z nich je pak na prodej. Z Prahy je to do Stuttgartu 480 kilometrů, a já vám slibuji, že tenhle výlet se vám bude líbit!

Článek

Devět obrovských hal, ale i rozsáhlé venkovní prostory výstaviště ve Stuttgartu budou od 7. do 10. března patřit výstavě Retro Classics. Vloni ji navštívilo téměř sto tisíc lidí, víc než třetina z nich pak byli obchodníci s auty. Tato akce totiž funguje tak trochu jako lakmusový papírek a ukazuje ceny klasických aut, byť platí, že zrovna tady jsou na horní hranici. Pro našince je to ale hlavně jedinečná příležitost vidět pohromadě stroje, kvůli kterým byste museli do muzeí a automobilových galerií po celé světě.

Foto: archiv Garaz.cz

Některá auta běžně opravdu neuvidíte...

Jistě, výstava Retro Classics se koná ve Stuttgartu, takže domácí značky Porsche a Mercedes jsou tady tradičně v převaze, ale nemusíte se bát, že byste o něco přišli. Navíc jednotlivé haly jsou tématicky rozdělené. V jedničce najdete ty nejznámější a největší prodejní domy, takže i povětšinou ta nejvybranější auta, a většinou ve skvělém stavu. V některých dalších halách najdete vozy konkrétních značek seřazené podle generací – tradičním lákadlem je pak i obrovská hala, kde je umístěna burza. A jak již zaznělo, kromě tolik oblíbených youngtimerů jsou zde k vidění i opravdu staré automobily, nebo naopak moderní supersporty.

Foto: archiv Garaz.cz

Jen vloni bylo na Retro Classics Stuttgart vystaveno hned pět (!) Ferrari F40

„Na výstavě Retro Classics nebudeme chybět ani letos, je to perfektní příležitost, jak ukázat nejen Němcům, že i v ČR máme na prodej zajímavá auta a že se o ně umíme nejen postarat, ale taky je renovovat,” říká Radek Pokorný ze společnosti Engine. „Osobně sem jezdím každý rok, jde o mimořádnou příležitost vidět zajímavá auta pohromadě. A třeba vloni už byly ceny prodávaných aut o kus více akceptovatelné a odrážely realitu, než jak tomu bylo třeba předloni. Přesto platí, že u některých aut se nevyplatí dlouho váhat – sám jsem byl několikrát překvapen, jak rychle se některé vozy prodaly.“

Foto: archiv Garaz.cz

Devět hal a venkovní prostory – dohromady 140 000 m2 absolutní nádhery

Foto: archiv Garaz.cz

A pak, že se u starých aut nevybírá podle barvy...

Foto: archiv Garaz.cz

Mimořádně oblíbené jsou kolekce mapující všechny ročníky a modely jednotlivých značek

S trochou sebezapření se dá výstava zvládnout za jeden den, ale platí, že jestli chcete poctivě projít všechno, budete potřebovat minimálně den a půl. V prvním případě budete potřebovat na vstupenku velmi přátelských 20 eur, dvoudenní vstup je pak za 30 eur. Kdo si chce Stuttgart užít se vším všudy, může se pak vypravit ještě do muzeí Porsche či Mercedesu, nebo si udělat výlet do technického muzea v Sinsheimu.

Reklama

Související témata:
Načítám