Hlavní obsah

Putin ukázal světu svou novou prezidentskou limuzínu

Foto: Ruská prezidentská kancelář

prezidentská limuzína Kortezh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při inauguraci na další funkční období, ukázal se Rusku a celému světu starý známý prezident, ale také jeho zbrusu nový povoz. Majestátní prezidentská limuzína dostala kódové označení Kortezh, které lze do češtiny přeložit jako „průvod nebo „procesí“.

Článek

V zásadě od píky byl pro jednoho z nejmocnějších mužů planety postaven gigantický vůz, nesoucí takřka barokní tvary. Přídi lemované spoustou chromu dominuje obří mříž chladiče s vertikálními lamelami a moderní světlomety, do jisté míry podobné těm z Chrysleru 300C. Celé to vypadá trochu jako nemanželský potomek Chrysleru a Rolls-Royce.

Foto: Ruská prezidentská kancelář

prezidentská limuzína Kortezh

Jak už to u prezidentských limuzín bývá, detailů, a hlavně těch technických, je pomálu. Víme snad jen to, že se pod vnější slupkou ukrývá velká spousta pancíře, vyhánějící hmotnost stroje do blíže neurčených výšin. Očekávatelně nechybí silná neprůstřelná okna, zesílená podlaha odolná proti výbušninám nebo takřka nezničitelné pneumatiky, umožňující jízdu bez tlaku. Součástí výbavy bude dále i velmi dobře vybavená lékárnička nebo komunikační zařízení.

Z oblasti pohonného ústrojí se jedná pouze o nepotvrzené domněnky, nicméně prý máme co do činění s turbem přeplňovaným dvanáctiválcem o výkonu 850 koní, vzniklým ze spolupráce s Porsche Engineering. Převodovka je vlastní ruské konstrukce a jedná se o devítistupňový automat.

Foto: Ruská prezidentská kancelář

prezidentská limuzína Kortezh

Zajímavostí je každopádně plánované využití platformy Kortezhu i pro další vozy. Unikátní technika, na jejímž vývoji se podílel i sám Putin, umožní vznik třeba SUV, vícemístného minivanu nebo menšího sedanu. Přibližně 5000 různých aut poslouží ve státní sféře úředníkům a ozbrojeným složkám, ale vyloučen není ani prodej movitým ruským zákazníkům.

Foto: Ruská prezidentská kancelář

prezidentská limuzína Kortezh

Teď už zbývá jen jedna věc a sice odpověď z USA. Již hodně dlouhou dobu je ve vývoji nový „Beast“ tedy prezidentská limuzína pro Donalda Trumpa, jenž zatím používá starší model po svém předchůdci Baracku Obamovi. Dosavadní informace hovoří o monstrózním Cadillacu, jedoucím na podvozku z těžkých užitkových pick-upů Chevroletu.

Reklama

Načítám