Hlavní obsah

První elektrický traktor je od Porsche, bude orat potichu

Foto: Archiv Garáž.cz

Nedávno jsme psali o tom, jak se koncern VW Group zbláznil do elektrických aut a tohle šílenství už přesahuje klasické automobilové kategorie. Porsche totiž představilo nový elektrický traktor, který chce nabídnout do prodeje.

Článek

Pro někoho je to překvapivá zpráva, pro nás vůbec ne, protože s elektrikou Porsche koketuje už hodně dlouho a navíc představuje jeden koncept za druhý. Ten poslední k tomu ukázal, že terén nebude pro Porsche ničím cizím. Ano, na začátku bylo sportovní čtyředveřové kupé Mission E, které má být přímým konkurentem americké Tesly. Na letošním ženevském autosalónu na nás čekalo překvapení v podobě konceptu Mission E Cross Turismo. Tedy elektrická varianta Panamery Sport Turismo v elektrické podání. Navíc tento kousek se zvýšeným podvozkem ukazuje chuť jít také do kategorie SUV.

Foto: Archiv Garáž.cz

No a neuběhl ani měsíc od ženevského autosalónu a Porsche představuje další elektrický koncept. Tentokrát se vrátil ke kořenům, pohlédl do historie, kterou změnil na moderní budoucnost. Přesně asi tušíte, že jde o zemědělský stroj, který už Porsche kdysi vyrábělo. Teď se k nim chce vrátit, akorát použije elektrický pohon. Koncept odkazuje na předchozí elektrické koncepty a do názvu také dostal slovíčko Mission. E Tractor ukazuje, jak by v budoucnu mohlo vypadat šetrné obdělávání půdy. Koncept Mission E Tractor bude mít stejnou pohonnou jednotku jako E Cross Turismo s výkonem 700 koní. Na rozdíl od něho nabídne větší kapacitu baterek, takže by měl po poli zvládnout jezdit celý den. Přes noc se pak bude dobíjet ze zásobníku, který bude energii čerpat ze slunce. Prostě totální čisté zemědělství. O tohle by se měl začít zajímat i Andrej Babiš.

Reklama

Načítám