Hlavní obsah

Pozor! V Rakousku už si za jízdy nezavoláte ani s hands-free

Foto: Archiv Garáž.cz

Novinka u našich sousedů má specifická pravidla a samozřejmě i mastné postihy. Pokud nechcete vrazit dovolenkovému rozpočtu kudlu do zad, raději si dávejte bacha, s kým za volantem mluvíte.

Článek

Novela zákona začíná platit právě s přicházejícími prázdninami a načasování to jistě není náhodné. V sítích pozorných policistů tak určitě uvíznou desítky tisíc nepozorných turistů, kteří mají pocit, že stále platí stará pravidla, podle kterých je povolené každé hands-free zařízení nebo třeba sluchátka s mikrofonem. Podle rakouského auto-moto klubu však nově můžete používat jen sluchátka certifikovaná výrobcem telefonu, případně palubní systém vozu, se kterým telefon spárujete. Jakákoliv jiná metoda telefonování za jízdy je zakázána a trestána pokutou od 50 do 72 EUR. Pokud však vinou telefonování za volantem způsobíte nehodu či vážný přestupek, může se pokuta v následném řízení vyšplhat až ke dvěma tisícům EUR.

Na první pohled se o nic vážného nejedná, většina z nás přece už dnes telefonuje tak, že spáruje telefon s palubním systémem. Jenže to může být jen pohodlná optika nás redaktorů, kteří mají k dispozici nejnovější modely. Vezměte v úvahu průměrné stáří vozového parku a rychle vám dojde, že spousta řidičů jezdí staršími vozy, které musí spoléhat na externí hands-free zařízení. A právě těm nově postih hrozí.

Samozřejmě se nabízí otázka, jak to budou rakouští četníci řešit. Jak na dálku zjistí, že si člověk v autě jen tak nepovídá s ostatními, ale telefonuje, pokud nebude mít přístroj vyloženě u ucha? Navíc jsou tu výjimky - telefonovat smíte třeba v koloně nebo při stání na červené (ovšem velmi pravděpodobně vás "dostanou" ve chvíli, kdy se rozjedete). Chápeme rakouskou snahu omezit nebezpečné telefonování za volantem, ale novela s četnými výjimkami a specifiky přináší snad ještě větší zmatená. Tak si dejte pozor, abyste se do téhle pasti nechytili.

Reklama

Načítám