Hlavní obsah

Pozor! Podzim je nejrizikovějším obdobím pro srážku se zvěří

Foto: Shutterstock / SciePro

S podzimem na českých silnicích každoročně narůstá četnost střetů vozidel s divokou zvěří. Pracovníci Centra dopravního průzkumu ve spolupráci s pojišťovnou Generali již pravidelně přináší aktuální SRNA Index, vycházející z policejních statistik střetů se zvěří za období od letošního dubna do září. Zajímá vás, kde dochází k nejvíce srážkám a co způsobuje nárůst průměrné škody?

Článek

Společně s tím, jak se covidová pandemie v letošním roce v Česku alespoň na čas stabilizovala, se na silnice vrátila auta a Policie ČR ve svých statistikách za uvedené období eviduje celkem 7 329 srážek se zvěří. To je zhruba jen šestiprocentní pokles oproti předcovidovému stavu v roce 2019, kdy policie ve stejném období evidovala 7 872 případů, a nárůst oproti roku 2020, kdy bylo nahlášeno 7 238 srážek.

Ze statistik jasně vyplývá, že nejvyšší riziko střetu se zvěří je dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem – v podzimních ranních hodinách dokonce roste počet střetů až čtyřnásobně. V těchto časech jsou nejaktivnější srnky, které podle expertů z Centra dopravního průzkumu mají na svědomí až 80 procent všech nehod. Celoročně je nejhorším časem období okolo 22. hodiny.

Nejrizikovější úseky v České republice

Celostátní data navíc ukazují tři nejrizikovější části Česka. Lokalitou s největší pravděpodobností střetu se zvířetem je Středočeský kraj – za poslední půlrok se v něm odehrálo celkem 1 557 střetů se zvěří, přičemž vůbec nejhorším místem je úsek silnice č. 608 mezi Zdiby a Prahou – Novými Chabry, kde se na pouhých 95 metrech odehrálo 6 nehod.

Foto: Generali Česká pojišťovna

Nejrizikovější místa v Česku jsou ve Středočeském a Ústeckém kraji a na Vysočině

Druhá nejvyšší četnost srážek vozidel se zvěří je na Vysočině, kde se událo 1 025 nehod. Nejkritičtějším místem na Vysočině je úsek silnice 112 v katastru obce Bácovice. Na trase dlouhé 2,6 km došlo k 23 nehodám se zvěří, přičemž 8 se jich stalo na úseku o délce jen 193 metrů (před mostem přes Želivku).

Třetí nejrizikovější místo v Česku je v Ústeckém kraji – za sledované období tam bylo registrováno 899 nehod. Nejhorším místem na Ústecku je silnice I/13 a její 1 100 m dlouhý úsek mezi obcemi Přestanov a Chlumec. Z celkem 22 sražených zvířat jich 7 skončilo pod koly vozidel na krátkém 119metrovém úseku u odbočky na Stradov. Nejrizikovější úseky se oproti minulým obdobím změnily, ale to neznamená, že ty předchozí už pro motoristy nejsou nebezpečné.

Průměrná výše škod roste kvůli moderním technologiím

„Počet nahlášených srážek sice proti předcovidovému období mírně poklesl, ale nepřestává růst průměrná škoda, kterou s klienty řešíme,“ říká Patrik Nauš, manažer likvidace pojistných událostí motorových vozidel pojišťovny Generali. Zatímco celková škoda se za uvedené období vyšplhala na 284 008 832 Kč, průměrná škoda se blíží 45 tisícům korun a je přímo spojena s novými technologiemi moderních vozidel.

Foto: Generali Česká pojišťovna

Celková výše škod následkem srážek se zvěří v posledním půlroce přesáhla 284 milionů korun

Hlavním důvodem jsou citlivé senzory v nejmodernějších vozidlech, ale také drahé světlomety. Při střetech se zvěří navíc často dochází k aktivaci airbagů, kvůli čemuž je nutná výměna přístrojové desky či sedadel. Rostoucí cena materiálu, lakýrnických a dalších prací pak bude situaci dále zhoršovat. Pojišťovna Generali denně registruje zhruba 25 škod vzniklých při srážce se zvěří.

Při srážce se zvířetem zachovejte klid

Nevíte, jak správně postupovat po střetu se zvířetem? Okamžitě po nárazu zapněte výstražná světla, a pokud to situace dovolí, zastavte na krajnici a ihned na silnici postavte varovný trojúhelník – řádné označení dopravní nehody považují dopravní policisté z pohledu bezpečnosti za naprostý základ. Při zranění volejte záchrannou službu na lince 155 a následně kontaktujte Policii ČR na lince 158, která vyrozumí správce příslušné honitby. Ten přijede a o zvěř se postará. V posledním kroku se spojte s asistenční linkou své pojišťovny.

Zraněnou zvěř nikdy neodklízejte sami, protože pokud srážku přežila, může způsobit zranění pro změnu ona vám. V žádném případě není možné si zraněnou zvěř ponechat, protože právo manipulace mají myslivci a z pohledu zákona by to mohlo být hodnoceno jako pytláctví.

Řidičská rada na závěr: Pokud budete mít čas se zvěři vyhnout a budete chtít zamezit srážce, vždycky koukejte směrem, kam chcete jet a kudy se chcete vyhnout. Nikdy nekoukejte na zvěř nebo na stromy na krajnici silnice, protože při řízení intuitivně jedeme za svým pohledem. Vystavili byste se tak ještě většímu nebezpečí.

Reklama

Související témata:
Načítám