Hlavní obsah

Postavte si doma svůj Batmobil!

Foto: LEGO

Milý Ježíšku... Stavebnice Batmobilu bude bavit nejen příznivce lega a fanoušky filmu, ale i nadšené řidiče

Je to už dlouhých třicet let, co se objevil na plátnech kin novodobý Batman. A společně s ním i dechberoucí Batmobil, který patří k nejlepším filmovým autům všech dob. A teď si ho doma můžete postavit i vy. Je sice z lega, ale má spoustu funkčních detailů a všichni fanouškové ho budou určitě nutně potřebovat!

Článek

K naplnění své hravosti budete potřebovat 3 306 dílků stavebnice Lego a pak trpělivost a zručnost. Odměnou vám bude věrný model Batmobilu o délce cca 60 centimetrů, který je vyvedený i v mnoha detailech. Má posuvnou kabinu, perfektní interiér, skryté kulomety, ktere se ukáží po otočení výfukovou turbínou, a celý model si pak postavíte na speciální stojánek.

Součástí balení jsou i tři fugurky – Batman se svým klasickým pláštěm, Vicki Vale, novinářka z Gotham City, a samozřejmě, že nemůže chybět Joker, kterého tehdy ve filmu hrál ďábelský Jack Nicholson. A jako bonus dostanete i sběratelskou kartičku s technickými údaji původního Batmobilu. Mimo jiné se z ní dozvíte, že Batmobil zrychlil z nuly na 96 km/h za 3,7 sekundy.

Pravda je samozřejmě trochu jiná – Batmobil  sice vypadal pekelně, ale jako z pekla rozhodně nejel. Když začal režisér Tim Burton připravovat novou podobu komiksového Batmana, svěřil návrh Batmobilu britskému návrháři Julianu Caldowi, v jehož portfóliu najdete i filmy jako Trója, Souboj Titánů nebo Rychle a zběsile 6. Caldow přišel velmi rychle s návrhem a Tim Burton ho okamžitě odsouhlasil, protože auto perfektně zapadalo do ponurého a děsivého pojetí celého filmu.

Jako základ pro stavbu, kterou realizoval modelář Eddie Butler, posloužil úplně obyčejný a nudný Chevrolet Impala. Pro účely natáčení vznikly dva kusy a jeden statický, plně rozebíratelný pancéřovaný „sarkofág“. Vůz s odtahovacím kokpitem, kulomety, pancéřováním a planoucí zádí se stal okamžitě hvězdou  – co na tom, že ve filmu se pohyboval vlastně úplně jako každý jiný automobil. Warner Bros studio okamžitě přispěchalo i s vlastními technickými údaji, kde kromě hodnoty zrychlení a tryskového pohonu pobavil hlavně údaj o výkonu 10 tisíc koní. Ve skutečnosti obě auta poháněl naprosto standardní osmiválec od Chevroletu.

Celý model najdete v nabídce pod názvem 1989 Batmobile a koupit si ho budete moci od konce listopadu za cenu 6 499 Kč. V nabídce lega je pak i menší stavebnice pro děti, ale vy si určitě dopřejete větší kousek, ne? Na originál si asi nechte zajít chuť – jeden Batmobil má ve sbírce filmový producent Jon Peters, druhé auto můžete vidět v Petersonově automobilovém muzeu v Los Angeles, kde mu dělá společnost dalších 250 klenotů z celého světa.

Reklama

Načítám