Hlavní obsah

Poradíme, co dělat při nehodě vzniklé kvůli díře v silnici

Foto: Shutterstock

Výmol na silnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi se všichni shodneme na tom, že naše silnice jsou v naprosto tragickém stavu. Po celém Česku se to jen hemží dírami a výmoly, a není tak moc těžké v takové díře zničit pneumatiku nebo i disk. Pokud se tak stane, je dobré postupovat podle následujícího návodu. Jen tak se možná dočkáte odškodnění.

Článek

V případě nehody způsobené špatným stavem silnic se v prvé řadě připravte na dlouhý boj. Může se totiž stát, že vlastník komunikace chybu a vámi hlášenou škodu neuzná. Pak nezbude nic jiného, než škodu vymáhat soudní cestou. Počítejte však s finančními náklady na soudní výdaje, které v případě neúspěchu budete muset uhradit. Ale to je ten úplně nejčernější scénář, který vůbec nemusí nastat. Dnes si řekneme, jak vlastně postupovat, pokud se stanete účastníky nehody, která se stala vlivem špatného stavu vozovky. Postup se vztahuje i na situaci, kdy si ve výmolu zničíte pneumatiku nebo disk. I to je totiž nehoda.

V prvé řadě zachovejte klid a oblečte si hned po vystoupení za auta reflexní vestu. Také nezapomeňte použít výstražný trojúhelník, a to ve vzdálenosti nejméně 50 metrů od místa nehody.

Ověřte umístění dopravní značky

Co možná nejdříve zjistěte, zda se na silnici nachází značka Nerovnost na silnici, Práce na silnici apod. Pokud je místo označeno výstražnou dopravní značkou, pojišťovna ani správce komunikace vám pravděpodobně náhradu škody neuhradí. Jste totiž povinni přizpůsobit jízdu stavu vozovky. Pokud úsek není označen značkou, zavolejte policii.

Zdokumentujte místo nehody

I v případě, že policii nezavoláte, vyfoťte výmol a poškození na vozidle z co nejvíce stran. Pořízená dokumentace vám poslouží při prokazování škody. Vyplňte formulář o nehodě. Každý účastník nehody je povinen u nehody, která není nahlášena policii, sepsat záznam o dopravní nehodě, který se následně předává pojistiteli. Pokud jste jediným účastníkem nehody, i tak protokol vyplňte.

Kontaktujte pojišťovnu a řiďte se jejími radami

Nejjednodušší je ještě z místa nehody zavolat do své pojišťovny a zjistit, jaký je podle ní nejlepší postup. Obecně lze ale říci, že neuděláte chybu, když si přes pojišťovnu sjednáte odtah poškozeného vozidla rovnou do smluvního servisu. Pojišťovna, respektive havarijní pojištění vám v případě takové nehody může také pomoci. Neodškodní-li vás totiž vlastník komunikace, rychlejším a jednodušším řešením je úhrada opravy právě z havarijního pojištění (zvlášť u škod, kde došlo k rozsáhlejšímu poškození). Jen počítejte se spoluúčastí.

Vymáhání škody. Náročné, ale ne nemožné

V prvé řadě musíte zjistit, kdo je vlastníkem komunikace. Obecně platí, že dálnice a rychlostní silnice spadají pod Ředitelství silnic a dálnic, ostatní komunikace jsou v majetku kraje či obce. Ovšem může se stát, že některá silnice nebo jen její část má soukromého majitele. Nejjednodušší je zeptat se přímo na Ředitelství silnic a dálnic.

Až zjistíte, kdo silnici vlastní a zároveň jste si jisti, že úsek, kde se nehoda nebo škoda stala, není označen značkou, předložte správci komunikace své důkazy. Pro uplatnění škody zašlete vlastníkovi komunikace písemnou žádost, která musí obsahovat údaje o místě nehody, o způsobené škodě, technické údaje vašeho vozu, vaše osobní údaje, a to ideálně včetně telefonu a emailu, pečlivou foto nebo video dokumentaci, a pokud máte, pak také doklady za opravy.

Dále vás čekají dlouhá vyjednávání, protože u nás stále není pravidlem, že majitel komunikace škodu uzná. Bude se s vámi jistě chtít hádat, a proto se připravte na to, o čem jsme vám říkali hned na začátku tohoto článku, tedy na případné soudní řízení. Pokud jste si jisti, že jste v právu, rozhodně se ale nevzdávejte. Ostatně to radí i specialisté z projektu vymoly.cz, kteří každoročně vyhlašují soutěž o nejhorší díru v republice. A nemyslí tím nějakou zapadlou vísku v horách. Právě tento projekt se před špatným stavem vozovek snaží varovat a nutit jejich majitele k nápravě. A daří se! Nedávno totiž prozradili, že i díky jejich neustálým apelům bude ještě tento měsíc opravena ulice u Seřadiště, kterou najdete v Praze. Právě ta patří už řadu let mezi smutné vítěze ankety o nejhorší silnici ČR.

Reklama

Načítám