Hlavní obsah

Policejní války: Drony útočí

Foto: Archiv Garáž.cz

Ne, to není název parodie na Star Wars. To se jen česká policie snaží inspirovat v zahraničí a hodlá lapit řidiče s ocelovými dravci v oblacích, které na nás řidiče zaměří oko Velkého bratra.

Článek

Drony mimochodem nejsou ve výzbroji české policie žádnou novinkou, jednotlivá oddělení v různých krajích už na nich "trénují" několik měsíců. Většinou se jedná o velké bytelné drony s velkou kamerou s možností zoomu, doplněné často sekundárním termálním snímačem. To by vám mělo naznačit, že chce policie používat drony především při pátrání po pohřešovaných osobách, pročesávání nepřístupných, rozlehlých a nepřehledných oblastí a samozřejmě při ověřování dopravních přestupků.

Foto: Archiv Garáž.cz

A tady se samozřejmě vynoří celá řada pochybovačů, kteří budou křičet, že jde o další buzeraci ze strany policie a nástroj na měření rychlosti a tahání peněz z našich kapes. Jistě, drony jsou dalším dozorovacím prostředkem, který se ovšem v ostatních zemích používá ke stejným účelům jako by tomu mělo být u nás, resp. k takovým, jaké ve svém prohlášení cituje česká policie. 

Samozřejmě je velmi snadné o tom pochybovat, ale než začnete sypat komentáře, je třeba si uvědomit, že tyhle těžké drony nezvládnou ani při vší své technologii uhánět rychlostí, která by převyšovala limit v obci. Těžko tedy budou honit dálniční piráty, zvlášť když nemají žádné zařízení pro odečítání rychlosti (radar). Navíc jejich oko vidí spolehlivě max. na vzdálenost 200 metrů, takže se musí cíle držet, nebo se k němu přiblížit. Proto dává smysl, že budou odhalovat spíše přestupky související se zákazem vjezdu, nedodržováním vzdálenosti, špatným parkováním, možná i nedovoleným otáčením atd. atd.

Foto: Archiv Garáž.cz

Co k tomu dodat? Snad jen, že můžeme počítat spíš s odhalováním těch přestupků, na kterých si policie snadno namastí kapsu. Je to jednoduchý finanční kalkul. Provoz dronu něco stojí a tahle hračka se ve vzduchu udrží jen čtyřicet minut v kuse. Nelze očekávat, že bude stopovat nad jedinou silnicí a čekat, jestli se něco stane. Těžko předem odhadnout, že se někdy někde někdo bude otáčet v křižovatce, mnohem snažší je s dronem objet během zmíněné doby desítky bloků a zpětně podle záznamu vyhodnotit špatně parkující řidiče, nebo kontrolovat zálesáky, co objíždí závory a řádí na cestách v chráněných územích. Právě tady si zjevně policie slibuje velké úlovky.

Foto: Archiv Garáž.cz

Než se ale začnete ohlížet a mžourat do mraků, mějte na vědomí, že současná technická a vlastně i právní omezení odkazují drony spíše k mírumilovnému použití - budou pomáhat při požárech a záplavách nebo pátračkách. Vyloženě na postihování hříšníků jsou tu totiž o dost levnější varianty než pracně školení piloti a drony s malou baterkou. 

Foto: Archiv Garáž.cz

To Američani to dělají chytře - křižují dálnice s malými Cessnami a opravdu měří rychlost. S pilotem v kabině sedí spotter se stopkami a ten snadno "odhadne", že jste jeli rychleji. Pošle echo nejbližší policejní hlídce a ta už si vás odchytí. Tahle bžunda ale samozřejmě nemá v českých policejních rozpočtech místo. Naštěstí. 

Reklama

Načítám