Hlavní obsah

Pojízdný hot dog jako obytný vůz? V Americe klidně!

Foto: Oscar Mayer

Už jsme na čtyřech kolech viděli hodně věcí, ale párek v rohlíku ještě ne. Nemluvě o tom, že v takovém pojízdném hot dogu můžete nyní i přespat, což zní ještě bizarněji. Tenhle obytný vůz je tak naprosto odlišný od všech ostatních, které jsme vám zatím představili.

Článek

Tak si to v rychlosti zrekapitulujeme – měli jsme tu obyčejné obytné vozy, variabilní obytné vozy, terénní obytné vozy, expediční obytné vozy, luxusní obytný vůz z kloubového autobusu, obytný vůz, který si troufl závodit, a dokonce i obytný vůz, ve kterém byste přežili válku. Neuvěřitelné. Ale obytný vůz ve tvaru párku v rohlíku, tak to tu ještě nebylo!

Foto: Oscar Mayer

Jaké to je uvnitř párku v rohlíku? Překvapivě komfortní...

Celé vozidlo měří 8,2 metru na délku a v jeho úžasně prosklené kabině se ukrývá velká postel pro dva a pohodlná křesla, venku je pak piknikové posezení s grilem, na kterém si můžete připravit párky v rohlíku tak, jak je máte rádi. V rámci balíčku je kromě snídaně také taška s upomínkovými předměty, které vám budou navždy připomínat, že jste spali v pojízdném hot dogu. Jedinou nevýhodou je, že ho nesmíte řídit

Foto: Oscar Mayer

Vnitřní zařízení je jednoduché, ale stylové. Na přespání víc stejně nepotřebujete

Vlastně je tu ještě jeden problém – možnost ubytování je totiž omezená pouze na dny 1., 2. a 3. srpna 2019, kdy se v americkém Chicagu bude konat slavný hudební festival Lollapalooza. Nabídka startuje 24. července na službě Airbnb, takže pokud byste chtěli přespat v hot dogu a nevadilo by vám udělat si kvůli tomu výlet až do Chicaga, rozhodně neváhejte, další příležitost už možná nebude!

Pojízdný hot dog? Co to má být?!

Tzv. Wienermobily si pořídila chicagská firma nesoucí jméno svého zakladatele Oscara Mayera, aby propagovala své masné výrobky, především různé druhy párků (bratwurst, liverwurst, weisswurst – asi vás nepřekvapí, že Oscar byl německý přistěhovalec) a párků v rohlíku. První Wienermobil se objevil na veřejných silnicích v roce 1936, v průběhu druhé světové války byl kvůli omezení spotřeby benzinu stažen, ale od 50. let byla tradice obnovena.

Foto: Oscar Mayer

„A čím se živíte?“ „Ále, to víte, řídím párek v rohlíku...“

Auta byla stavěna na upravených šasi automobilek Pontiac, GMC nebo RAM a využívají i jejich pohonné jednotky (od přeplňovaných čtyřválců až po 6,0 V8) a další komponenty, celá stavba je však kompletně zakázková. Nejnovější Wienermobil z roku 2004 už má GPS navigaci nebo klakson, který zahraje hudební znělku firmy v 21 možných variacích.

Foto: Oscar Mayer

Všimněte si, jakou má tenhle párek v rohlíku radost, že se může taky trochu projet

Wienermobily se staly ikonou a řídit je skutečnou poctou – z tisíců žadatelů vybere firma 35 nejlepších, kteří se pak poperou o 12 volných pozic. Tucet vyvolených se poté rozdělí do týmů po dvou a po dobu jednoho roku jezdí po okolí a propagují firmu Oscara Mayera a její výrobky – například návštěvami nemocnic, dětských domovů nebo charitativních institucí.

A co vy, lákalo by vás řídit pojízdný hot dog?

Reklama

Související témata:
Hot dog
Načítám