Hlavní obsah

Pojištění auta před cestou do zahraničí: Na co si dát pozor?

Foto: Pixabay.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sezóně letních dovolených nás čekají další výjezdy do zahraničí, ať už na lyže nebo na vánoční trhy. Pojištění auta před cestou do zahraničí se hodí každému řidiči auta i motorky. Vyjeďte na dovolenou s klidem a v bezpečí s pojištěním vozidla.

Článek

Chystáte se do zahraničí autem? Určitě si předem zjistěte, na co všechno byste se na cestách měli připravit. Povinné ručení je nutností nejen v Česku – to, zda ho máte uzavřené, kontrolují i v zahraničí. Mějte u sebe vždy zelenou kartu a před cestou si vyhledejte, zda vám vaše povinné ručení platí ve všech státech, kterými budete projíždět (v rámci Evropské unie by vaše povinné ručení mělo platit ve všech státech). Nezapomínejte ale ani na havarijní pojištění, které vám v případě nehody ušetří nemalé peníze.

Výběr trasy a odlišné předpisy

Ještě než vyrazíte, projděte si trasu své cesty a zjistěte, jaké jsou odlišnosti v dopravních předpisech v jednotlivých zemích, kterými budete projíždět. Základem je též dobrá prohlídka vozidla, ideálně ho nechte zkontrolovat v autoservisu, předejdete tak zbytečným poruchám a nehodám na cestě.

Určitě se podívejte i na to, kolik zaplatíte za dálniční známky a jestli vám nic nechybí v povinné výbavě.

Povinné ručení i havarijní pojištění

Na cesty po Evropě si vystačíte s povinným ručením uzavřeným v Česku. To ale nemusí platit všude. Země, kde vám vaše povinné ručení platí, najdete uvedené i na zelené kartě nebo ve smlouvě. Co se týče havarijního pojištění, před cestou je dobré ho uzavřít. Platnost v různých zemích zjistíte rovněž ze smlouvy nebo vám seznam zemí, ve kterých vám pojištění platí, poskytne vaše pojišťovna.

Auta starší 14 let budou o pojištění do zahraničí žádat marně. Často vám ho pojišťovny neposkytnou kvůli velkému riziku, proto důkladnou prohlídku auta před cestou rozhodně nepodceňujte.

Výše pojistného krytí a asistenční služby

Oprava auta v zahraničí vás může vyjít opravdu draho. Před cestou do zahraničí raději vždy zkontrolujte výši pojistného krytí, ať už se týká povinného ručení nebo havarijního pojištění. Nízké pojistné krytí vám nemusí pokrýt veškeré náklady, a sjednané pojištění vám tak příliš nepomůže.

Asistenční služby jsou základem každého pojištění. Měly by být kvalitní a poskytovat následující:

- Podpora na telefonu nonstop

- Příjezd na místo nehody

- Odtah vozu

- Poskytnutí náhradního vozidla

- Poskytnutí ubytování

Výhodná připojištění

Kromě základního balíčku pojištění je dobré se podívat i na to, zda by se vám nehodilo některé z připojištění. K těm nejoblíbenějším patří pojištění skel, pojištění osob ve voze, pojištění zavazadel ve voze, ale také úrazové pojištění nebo pojištění proti střetu se zvířetem. Nikdy nevíte, co vás v zahraničí na cestách potká, a i když nikdo nechce myslete na nejhorší, můžete být alespoň na všechno připraveni.

Pokud jste se nestihli pojistit před cestou, můžete to udělat i ze zahraničí. Myslete však na to, že pojištění sjednané v zahraničí platí až za 7 dní.

Reklama

Načítám