Hlavní obsah

Papež František jezdil během návštěvy Irska Škodou Rapid

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní představitel římskokatolické církve papež František jezdil během své nedávné návštěvy Irska Škodou Rapid. Škodovka mu u této příležitosti poslala na uplynulý víkend do Dublinu flotilu hned několika upravených vozů.

Článek

Mladoboleslavská automobilka byla oficiálním partnerem letošního Světového setkání rodin, kterého se papež František během své dvoudenní návštěvy Irska zúčastnil. Dala mu k dispozici hned čtyři speciálně upravené Rapidy Spaceback. Další vozy, konkrétně modely Octavia, Karoq a Superb, poskytl výrobce pro další zúčastněné kardinály, biskupy a VIP hosty.

Čtyři Rapidy Spaceback pro papeže Františka byly modifikovány podle přesných specifikací dodaných Vatikánem: „Kompaktní rodinné vozy v modré barvě Navy byly vybaveny speciálně tvarovanou loketní opěrkou. Zatmavená zadní okna byla nahrazena čirým sklem, aby návštěvnici papeže lépe viděli. Na přední blatník na straně spolujezdce byla umístěna chromová žerď, která během papežových cest nesla vatikánskou vlajku,” popisují úpravy zástupci automobilky.

Tři vozy pro papeže dostaly i speciální registrační značky. Zatímco značka 182-C-1979 na prvním z vozů připomněla poslední papežskou návštěvu Irska vykonanou Janem Pavlem II. v roce 1979, značka 182-C-2018 na druhém voze odkazovala na aktuální rok návštěvy. Třetí Rapid nesl kombinaci písmen a čísel 182-D-9093, kde číslice 9093 připomínají slovo Pope (papež). „Po odjezdu Jeho svátosti bude tento automobil spolu s dalším vozem Škoda Rapid Spaceback darován pro charitativní účely,” slibují ze Škodovky.

Foto: Škoda Auto

Speciální byly i registrační značky vozů - zde mají číslice 9093 připomínat slovo Pope (papež)

Po přistání na dublinském letišti v sobotu 25. srpna ráno byl papež František vozem Škoda Rapid Spaceback odvezen do města na setkání s vládními představiteli. Dalšími body programu byla návštěva centra pro rodiny bez domova a návštěva koncertu v Croke Park, na němž vystoupili Andrea Bocelli a Riverdance Troupe. V neděli, po krátkém přeletu odvezl další Rapid papeže do známé Mariánské svatyně ve vesnici Knock v okrese Mayo. František pak završil Světové setkání rodin odpolední mší v Dublinu za účasti 500 000 lidí, po které jej opět škodovácký Rapid odvezl na letiště, odkud papež odletěl zpět do Říma.

Kromě čtyř Rapidů pro papeže byl pro účely Světového setkání rodin poskytnut také speciálníě upravený vůz Škoda Karoq. Toto SUV vystavené po celou dobu akce bylo opatřeno ručně vyrobenými vitrážovými okny, jaká jsou lidé zvyklí vídat v kostelích. Jejich autor vytvořil scény zobrazující vývoj novodobých irských rodin za posledních 40 let, jakož i tradiční irskou kulturu a pohostinnost.

Foto: Škoda Auto

Škoda Karoq s vitrážemi v oknech

Sledovali jste návštěvu papeže Františka v Irsku? Překvapilo vás, že jezdil Rapidem? Podělte se o své dojmy v diskuzi!

Reklama

Související témata:
Církev
Načítám