Hlavní obsah

Opel odtajnil šestou generaci Corsy, poprvé je i elektrická

Foto: Opel

Opel Corsa-E

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Opel odtajnil šestou generaci malého kompaktu Corsa. Jako první přijde elektrická verze, v historii modelu vůbec poprvé. Corsa je mimochodem na trhu od roku 1982 a připsala si na účet 13,6 milionu prodaných vozů.

Článek

Šestá generace Opelu Corsa nejprve dorazí jako ryzí elektromobil. Technické komponenty sdílí s Peugeotem 208 a základem je platforma CMP zamýšlená pro kompaktní modely. Tato platforma je určena jak pro konvenční, tak elektrické motory o maximálním výkonu 100 kW (136 koní).

A přesně tolik najdete pod kapotou historicky první elektrické Corsy-E. Točivý moment má hodnotu 260 newtonmetrů (což by malému autu mělo udělovat slušnou dynamiku), maximální rychlost Opel neuvádí. Už teď ale víme například zrychlení, které z 0 na 100 km/h zabere 8,1 sekundy.

Automobilka uvádí dojezd 330 kilometrů (dle WLTP). Baterie uložené v podlaze mají kapacitu 50 kWh a na 80 procent své kapacity se prý dobijí na rychlé nabíječce za půlhodinu. Nabíjet lze pomocí běžné zástrčky z 230 V sítě nebo pomocí rychlonabíječky. Opel na baterii dává osmiletou záruku.

Odcházející Opel Corsa má následující rozměry: 4021 x 1746 x 1481 mm. Délka zůstala prakticky stejná (4,06 metru). Střecha je blíže k silnici o podstatných 48 mm, ale zároveň se ukotvení sedaček snížilo o 28 mm, takže s nedostatkem prostoru nebudou snad muset bojovat ani vyšší cestující. Ostatní rozměrové parametry u nové generace automobilka zatím neuvedla, stejně jako očekávanou úsporu hmotnosti.

Součástí příplatkové výbavy jsou LED světlomety s technologií Matrix, což v segmentu malých vozů není obvyklé. Uvnitř pak zaujme multimediální systém s připojením na internet; dotykové obrazovky jsou vždy barevné a mají velikost sedm nebo deset palců.

Foto: Opel

Opel Corsa-E nabídne dojezd na jedno nabití kolem 300 kilometrů.

Kromě elektrické verze samozřejmě dorazí i spalovací motory, konkrétně turbodmychadlem přeplňovaná tříválcová dvanáctistovka ve verzích 75 koní (56 KW) a 128 koní (95 kW). Na své si přijdou i milovníci černé pistole, protože dorazí také naftový motor - čtyřválcová patnácistovka o výkonu 100 koní (74 kW).

Opel v řádech týdnů začne s předprodejem elektrické verze. Prodejní cena zatím zveřejněna nebyla, první zájemci se dočkají koncem letošního roku.

Vnější vzhled nové Corsy se podle nás hodně povedl, jaký je váš názor?
Nová Corsa vypadá super!
95,1 %
Vůbec se mi nelíbí...
4,9 %
Celkem hlasovalo 1104 čtenářů.

Reklama