Hlavní obsah

Očekávaný návrat DeLoreanu se uskuteční v budoucnosti

Foto: DMC

DeLorean DMC-12

Filmová trilogie Návrat do budoucnosti, ve které se proslavil automobil DeLorean DMC-12, jakoby předpověděla jeho osud. DeLorean se vrátí, jen nevíme kdy, ale zcela určitě můžeme říct, že v budoucnosti.

Článek

Mnozí automobiloví fanoušci znají příběh Johna Z. DeLoreana a jeho automobilu DMC-12, a tak netřeba opakovat to, co bylo již mnohosetkrát napsáno. Co mnozí nevědí je skutečnost, že příběh vozu DeLorean pokračuje dál.

Vozy značky DeLorean, resp. jeden jediný model DMC-12 se vyráběl pouze velmi krátce a to v letech 1981-1983 v Dunmurry v Severním Irsku. Za tu dobu vzniklo 8583 aut. Pak musela společnost zastavit činnost, vyhlásit bankrot, následoval maraton soudních tahanic atd. Vozy DMC-12 žily svým vlastním životem v komunitě majitelů. Jedním takovým nadšencem je i jistý Stephen Wynne, který se od ostatních zapálených fandů a majitelů DMC-12 liší tím, že se rozhodl tyto vozy zachraňovat a nejen je, ale celý odkaz značky. Obdivuhodný plán.

Hlavou proti zdi

Jako hotové šílenství musí znít představa o opětovném rozjetí výroby DMC-12. Stephen Wynne je ale muž činu. Vlastní práva na značku DeLorean Motor Company. Skoupil celé know-how kolem techniky DMC-12, dále pak originální díly, které zbyly po bankrotu původní tovární a nakonec v Texasu vybudoval zázemí, ve kterém restauruje vozy DeLorean z celého světa. Říká, že z 80 % je schopen postavit nový vůz resp. původní vůz poskládat ze zásoby nových dílů. Výrobě nových aut jako takové bránila v první řadě legislativa. Přijetím Low Volume Motor Vehicle Manufacturers Act v prosinci 2015 tato překážka padla a výrobcům replik, kteří chtějí stavět auta, co se původně vyráběla před více než pětadvaceti lety, svitla naděje.

Napjaté očekávání

Společnost Stephena Wynneho představila smělé plány na nové pojetí DMC-12, ve kterém byla obsažena moderní technika. Tento plán se dodnes nepodařilo realizovat. Poslední slib se váže k lednu 2019, tak uvidíme, jestli na počátku příštího roku skutečně spatří světlo světa nové DMC-12. I kdyby se tak nestalo, obnovená společnost DeLorean Motor Company si zaslouží respekt už jen za to, co dělá posledních 10 let – restauruje vozy DMC-12 tak, jako asi nikdo na světě. Díky tomu jiskra ve válcích motorů PRV v autě z minulosti, které čeká na budoucnost, jen tak neuhasne.

Reklama

Související témata:
Načítám