Hlavní obsah

O klimatizaci se musíte starat. Jinak riskujete své zdraví

Foto: PSA

Klimatizace vyžaduje pravidelnou údržbu a čištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborný servis klimatizace stojí u Citroënu jen pár stovek. Pouze správná údržba klimatizace zaručí její 100% funkčnost a zdravotní nezávadnost.

Článek

Zdá se přece nad slunce jasné, že nikdo nechce v autě dobrovolně dýchat škodlivé mikroorganizmy. Proto zaráží skutečnost, že se i dnes najde poměrně velká skupina řidičů, kteří zanedbávají údržbu klimatizace svého auta. Přitom je to právě ventilační systém, který bez pravidelné údržby vytváří přímo ideální podmínky pro zdraví ohrožující bakterie, mikroby či roztoče. Klimatizací je v dnešní době vybavena naprostá většina vozů, a tak se pojďme podívat, jak zajistit nejen zdravé prostředí v interiéru vašeho auta, ale také dlouhou a spolehlivou službu celého klimatizačního systému.

Foto: PSA

Plně funkční klimatizační systém zajistí nejen teplotní komfort, ale díky rychlému odmlžení skel v zimě i bezpečnost

Předně je nutné si uvědomit, že klimatizace neslouží pouze k ochlazení vzduchu v parných letních dnech, ale je žádoucí ji využívat v průběhu celého roku. V zimě totiž účinně pomáhá odmlžit okna a zbavit interiér vlhkosti. Kromě toho je pro její mechanické části (zejména kompresor) dobré, ji pravidelně zapínat, a to minimálně jednou za čtrnáct dní, aby se promazaly veškeré její části. Jinak totiž hrozí její vážné poškození a následná drahá oprava.

Foto: PSA

Autorizované servisy Citroën mají výhodnou nabídku pro všechny zákazníky

Klimatizace je součást automobilu jako každá jiná, a tak vyžaduje pravidelnou údržbu a servis přesně podle předpisů výrobce. To naštěstí není u Citroënu vůbec drahé – za paušální cenu pouze 600 Kč, a to včetně práce, totiž nabízejí autorizované servisy této francouzské značky profesionální čištění či dezinfekci ventilačního okruhu za pomoci speciálního spreje, který z klimatizačního systému odstraní veškeré mikroorganizmy a interiér auta ještě k tomu příjemně lehce provoní. Tyto úkony by měly být provedeny alespoň jednou ročně, aby byla garantována zdravotní nezávadnost systému.

Foto: PSA

Klimatizační systém nechte v autorizovaném servisu zkontrolovat minimálně jednou ročně

Stejně tak by se měl v pravidelných předepsaných intervalech (opět ideálně jednou ročně) měnit pylový kabinový filtr, který se samozřejmě postupně zanáší tím, jak zamezuje prachu a pylovým částicím vnikat do interiéru. Aby chránil posádku zejména před alergiemi, slzením či kýcháním, musí být i on v odpovídající kondici – pokud se překročí jeho životnost, filtr neplní svou funkci. Pokud máte starší vůz využívající chladicí médium R134A, měli byste ho jednou za 2 roky nechat doplnit. Když jeho množství klesne pod 80 %, funkčnost systému se snižuje a klimatizace nechladí. A tuto závadu určitě nikdo nechce řešit například při cestě na letní dovolenou.

Foto: PSA

Zapínejte klimatizaci pravidelně – minimálně jednou za dva týdny

K tomu, aby klimatizace byla spolehlivý a zejména zdraví neohrožující společník, vlastně stačí jen nepodceňovat údržbu a pravidelně využívat služeb autorizovaných servisů Citroën a jejich výhodných nabídek.

Načítám