Hlavní obsah

Skvělá zpráva! Pohonné hmoty dál zlevňují, benzin se už dostal pod 40 korun za litr. Pokles by navíc měl pokračovat

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku zlevnily druhý týden v řadě, cena benzinu se dostala pod 40 korun za litr. Ve středu stál nejprodávanější benzin Natural 95 v průměru 39,98 koruny za litr, před týdnem byl o 21 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 34 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 38,27 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pokles cen by měl podle analytiků pokračovat.

Článek

Pohonné hmoty začaly zlevňovat na konci dubna, předtím jejich ceny víc než měsíc rostly. V porovnání se situací před rokem je nyní benzin asi o tři koruny na litru dražší, za naftu tehdy motoristé platili o 6,29 koruny na litru méně.

Za aktuálním zlevňováním stojí podle analytika Purple Trading Petra Lajska několik faktorů. „Cena nafty na burze v Rotterdamu padala prakticky celý duben, ke konci měsíce pak zlevňoval také benzin. Velkým pozitivem je také v posledních týdnech česká koruna, která dokonce po dlouhé době překonala na páru s eurem hranici 25 korun,“ uvedl Lajsek. Upozornil také na pokles cen ropy na trhu.

Analytici očekávají pokračování poklesu cen. „Nafta se v horizontu dalšího týdne může dostat až do blízkosti 38 korun za litr. Pokles ceny benzinu nebude tak výrazný. Čekám proražení úrovně 40 korun za litr a následný pokles o 20 až 30 haléřů na litr,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. Výraznějšímu zlevňování cen paliv podle něj v posledních týdnech bránil nárůst marží čerpadlářů. „Ten by už však neměl hrát výraznou roli,“ podotkl Tyleček.

Další pokles cen předpokládá také ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, podle něhož by se měla projevit zejména příznivější situace na trhu s ropou. „Benzin by měl zlevnit o zhruba 40 haléřů na litr, nafta pak o padesátník. Další zlevňování paliv lze pak čekat také ve druhé polovině května,“ řekl Kovanda. Připomněl, že současný vývoj může ovšem kdykoliv zvrátit případné zkomplikování situace na Blízkém východě.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr v průměru za 39,43 koruny. Nafta je nejlevnější v Ústeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 37,37 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 40,76 koruny. Nafta se tam tankuje za 39,60 koruny za litr.

Načítám