Hlavní obsah

Rozlučkový hypercar superinženýra F1 se blíží: Známe datum premiéry i cenu. Ano, stojí strašlivou raketu

Foto: Red Bull

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový hypercar Red Bullu na silnicích nepotkáte, půjde o okruhovou hračku, která se chce svými schopnostmi přiblížit monopostům F1.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Technický ředitel Adrian Newey opustí mistrovský Red Bull počátkem roku 2025 po osmnácti letech a třinácti mistrovských titulech. Své budoucí kroky zatím veleúspěšný inženýr nekomentoval, nejprve chce dokončit svou práci v rakouském týmu. Pomyslnou tečkou za působivým příběhem se stane hypercar RB17.

„Poslední fáze vývoje RB17 jsou za námi. Po zbytek času s týmem se veškerá má energie bude soustředit právě na tento projekt,“ uvedl Newey, kterého jsme ještě o uplynulém závodním víkendu F1 mohli vidět na trati v Miami. To se ale nejspíš do budoucích Velkých cen změní.

„Adrian se zaměří na finální vývoj a představení prvního hypercaru Red Bullu, kterým je tolik očekávaný model RB17,“ uvedla sama stáj. A poprvé prozradila i datum premiéry. Vyhlížený okruhový stroj se prvně ukáže v červenci na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, k prvním zákazníkům by měl dorazit ještě před koncem roku.

Foto: Red Bull Racing

Adrian Newey a jeho pověstné červené desky, do kterých si zapisoval poznatky o vozech konkurentů. Nějaký čas je teď nebude potřebovat.

Na technické podrobnosti si ještě musíme počkat. Šušká se ale, že Red Bull RB17 dostane desetiválec s magickým výkonem 1000 koní, který točí až 15 000 otáček za minutu! Součástí ústrojí má být i elektromotor, který dodá dalších 200 koňských sil.

A co víc, celá ta věc má vážit pouhých 900 kilogramů a na světových tratích by díky svému výkonu a přítlaku měla zatopit i moderním vozům formule 1. Není divu, že půjde o raritní záležitost. Red Bull plánuje postavit pouze 50 exemplářů, každý z nich přijde na v přepočtu 147 milionů korun. Tedy stejně jako 2,5 milionu půllitrových plechovek jejich energetického nápoje.

Související témata:
Adrian Newey
Načítám