Hlavní obsah

Nové MINI bude mít displej jako nikdo jiný a psa ve standardní výbavě

Foto: MINI

Kulatý displej protažený do okrajů a minimum tlačítek. To je nový MINI Cooper zevnitř.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O premiéře nového MINI Cooperu značka zatím mlčí. Protože nám ale po exteriéru bez okolků ukázala i vnitřek, lze předpokládat, že datum debutu nemůže být daleko.

Článek

Pokud jste v posledních letech měli možnost usednout do moderního „miníka“, určitě si pamatujete kulatou centrálu s obrazovkou multimediálního systému uprostřed, kterou nahoře i dole doprovázela fyzická tlačítka. Stejně tak nelze zapomenout na spínače inspirované letadlovým kokpitem. MINI se tehdy při stavbě kabiny značně odvázalo, aby podpořilo prémiového ducha, i když někomu už mohla přijít trochu překombinovaná.

Postupem času v jeho kabině věcí spíš přibývalo, proto při sestavování nového MINI Cooperu tvůrci raději začali na čistém listu papíru. A snažili se ho příliš nezaplnit, jak se zdá podle právě uvolněných renderů. Automobilka se pochlubila kabinou nové generace na svých sociálních sítích. Inspirace předchůdcem je tu sice zřejmá, došlo však k mnoha výrazným modifikacím. Kulatý prvek na středu přístrojové desky zůstává, nyní je ale volně stojící a je to vlastně jen dotyková obrazovka protažená až k samotným okrajům. Originální!

Zcela chybí obrazovka nahrazující klasické budíky. MINI počítá s tím, že její úlohu zastane head-up displej, který je na snímku také vyobrazen. Jen škoda, že informace nepromítá rovnou na čelní sklo, jde o starší (a méně nákladnější) řešení s přídavným sklíčkem. Značně zredukována je i spodní část přístrojové desky. Tři otočné ovladače a celou řadu přepínačů a čudlíků nahrazuje jednoduchý malý panel pro pár základních funkcí.

Foto: MINI

Displej bez rámečku si bere příklad z moderních chytrých telefonů. Něco takového vidíme v sériovém autě poprvé.

Součástí nových MINI by měl být i domácí mazlíček. Před časem představený koncept Aceman naznačil podobu nové kabiny vůbec poprvé a uvedl na svět také inteligentního osobního asistenta jménem Spike… A Spike je pes! Na palubě má poskytnout „různé formy podpory a zároveň vás bude bavit“. Že si to neumíte dost dobře představit? Možná vás navnadí jeho oficiální prezentace:

Klasika pro moderní éru

Počátkem dubna tohoto roku obletělo sociální sítě několik špionážních fotek, které zachycují nový nemaskovaný MINI Cooper při natáčení reklamních spotů. Značka na tento únik promptně reagovala a pustila ven vlastní sérii snímků, aniž by ale prozradila další informace.

Auto sice zůstává věrné klasickým tvarům, přetavilo je ale do moderní éry. Můžeme si všimnout třeba dvou samostatných diodových linek v hlavních světlometech, netradičního rámečku masky či značně přepracovaných svítilen vzadu, kterým opět nechybí naznačení britské národní vlajky. Originální jsou kola, naopak siluetu si jen těžko spletete s něčím jiným.

V nové generaci nabídne MINI Cooper čistě elektrický pohon, vedle něj ale pořád budou k dispozici spalovací motory. Na detaily si ještě musíme počkat, víme však, že jednotlivé pohony se od sebe mají zvenčí odlišovat drobnými estetickými prvky. Elektrické verze by měly být k dispozici dvě: Základní označená Cooper E bude mít výkon 184 koní a baterii s kapacitou 40 kWh umožňující dojezd kolem 300 km, silnější Cooper SE pak bude produkovat 217 k a díky baterii s kapacitou 54 kWh ujede zhruba 380 kilometrů. Spalováky by pak měly mít také elektrickou podporu ve formě 48V mild-hybridního ústrojí.

Byť toho MINI o nové generaci svého kultovního modelu prozradilo víc než dost, s datem premiéry nás stále napíná. Lze předpokládat, že ke kompletnímu odhalení dojde již za pár týdnů a vůz se začne prodávat na začátku příštího roku.

Reklama

Načítám