Hlavní obsah

MINI vytasilo eso z rukávu: Kompaktní crossover Aceman se má stát prémiovým bestsellerem

Foto: MINI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britsko-německá značka zažívá velmi plodné období: Po novém Cooperu a Countrymanu je tu další novinka MINI! Kam ale zbrusu nový model Aceman zařadit a co od něj čekat?

Článek

Nový Aceman vypadá částečně jako pětidveřový MINI Cooper na steroidech a částečně jako zkrácený Countryman – a to tenhle model v podstatě dokonale vystihuje. S délkou lehce přes čtyři metry je o nějakých čtyřicet čísel kratší než současný Countryman a jen o trochu větší než chystaný pětidveřový Cooper.

Foto: MINI

Designově se inspiruje u současného Countrymanu, přitom je jen o trochu větší než pětidveřový Cooper. Velikostně vlastně přesně odpovídá úplně původnímu Countrymanu první generace.

Právě z nového Cooperu přebírá také techniku, která bude, jak už to současná doba vyžaduje, pouze elektrická. Konkrétně se bavíme o elektromotoru roztáčejícím přední kola a bateriovém balíku v podlaze – zpočátku budou v nabídce dvě výkonové verze vybavené různě velkými bateriemi (spíše městský Aceman E a výkonnější Aceman SE s delším dojezdem), časem by měla dorazit i sportovní varianta Aceman JCW. Na spalovací motory ale nečekejte, s těmi MINI pro tento model nepočítá.

Aceman EAceman SE
Výkon135 kW (184 k)160 kW (218 k)
Točivý moment290 Nm330 Nm
Akcelerace 0-100 km/h7,9 s7,1 s
Maximální rychlost160 km/h170 km/h
Kapacita baterie42,5 kWh54,2 kWh
Dojezd310 km406 km
NabíjeníAC 11 kW, DC 75 kWAC 11 kW, DC 95 kW

Také interiér mají všechna tři auta prakticky společný – minimalistická architektura, látkou obšitá palubní deska a výplně dveří, povedené detaily jako kliky a výdechy klimatizace v kontrastním provedení, k tomu decentní ambientní osvětlení podtrhující tu správnou prémiovou atmosféru.

Foto: MINI

Interiér nové generace vozů MINI je skutečně povedený, minimalisticky decentní, přitom velmi propracovaný a útulný.

V centru vší pozornosti je ale velký talíř OLED dotykového displeje infotainmentu s pokročilými funkcemi mobilní konektivity a online funkcionality doplněné osobním asistentem v podobě psíka Spika, který hned a ochotně splní každé vaše přání – tedy co mu jeho digitální možnosti dovolí, takže aportovat asi nebude.

Foto: MINI

Kulatý dotykový displej infotainmentu s minimálním rámečkem je chloubou nových MINI. Na přání ho můžete doplnit průhledovým displejem, což se hodí, protože informační displej před řidičem zcela chybí.

K tomu si přidejte dost prostoru pro čtyři osoby a 300litrový kufr (rozšiřitelný až na 1 005 litrů sklopením opěradel dělených v poměru 60 : 40) k tomu a máte před sebou všestranný kompaktní crossover, který by se podle očekávání značky měl stát největším lákadlem v její nabídce.

S tím souvisí i agresivní cenová politika, s níž Aceman vstoupí na český trh již letos v červnu – základní Aceman E totiž na českém trh bude stát 845 000 Kč, výkonnější Aceman SE pak pořídíte za 954 200 Kč. Elektrické Volvo EX30 nebo hybridní Lexus LBX tak dostanou velmi silného a ambiciózního konkurenta…

Ohodnoťte nové MINI Aceman jako ve škole:
1
18,1 %
2
10,6 %
3
9,1 %
4
5,5 %
5
56,7 %
Celkem hlasovalo 678 čtenářů.
Související témata:
MINI Aceman
Načítám