Hlavní obsah

Máme pro vás víkendový tip jako víno! Výstava Automobilové klenoty si vzala za vzor ty největší světové akce

Foto: Automobilové klenoty

K vidění na golfovém hřišti v pražské Hostivaři bude i osmilitrový Mercedes-Benz 680 z roku 1929. Ten se v minulosti zúčastnil několika prestižních výstav světové úrovně a přivezl si i ocenění ze soutěže elegance v kalifornském Pebble Beach.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až teď v sobotu v deset hodin ráno prořízne ticho běžně panující na golfovém hřišti v Hostivaři zvuk závodního vozu Zbrojovka z roku 1927, začne už čtvrtý ročník výstavy Automobilové klenoty. Akce představí veřejnosti desítky špičkových historických vozidel z českých sbírek, která jsou organizátory pečlivě vybírána ze všech obdržených přihlášek.

Článek

Slavné předválečné vozy i youngtimery, kvalita převažuje nad kvantitou. A dvě hlavní témata výstavy jsou kulatá výročí dvou významných automobilových značek naší historie – 100 let výroby automobilů Zbrojovka a 90 let výroby automobilů Jawa.

Foto: Automobilové klenoty

Vítězové přehlídky, které vybírá odborná porota, ale myšleno je i na laickou veřejnost, budou k vidění při komentované prohlídce rovnou na akci.

Výstava Automobilové klenoty už v prvních ročnících ukázala, že nemá ambice stát se tou největší. Cíl je úplně jiný, bere si za vzor ty nejprestižnější světové soutěže, jako je Pebble Beach v kalifornském golfovém resortu nebo Concorso d'Eleganza u jezera Como v Itálii. Těch se zúčastňují nejvzácnější vozidla ze všech koutů zeměkoule a vidíte na nich opravdu to nejlepší. Pro samotné vystavovatele je čest, že jsou jejich vozy na výstavy tohoto ražení vůbec vybrány.

Do přehlídky jsou nominovány jen ty automobily, které splní nejpřísnější kritéria kvality, originality a unikátnosti. Již samotná účast na akci je tedy známkou vysoké kvality každého přijatého automobilu. Vystavená vozidla bude následně v rámci soutěže elegance (Concours d'Elegance) hodnotit odborná porota a vítězné vozy pak získají v přibližně tuctu kategorií prestižní ocenění. Tradičně bude také vyhlášen celkový vítěz přehlídky. V rámci veřejné ankety může každý návštěvník akce dát svůj hlas exponátu, který se nejvíce líbil jemu.

I letos se na akci blýskne několik vozů světové extratřídy, jednou z hlavních hvězd bude osmilitrový Mercedes-Benz 680 z roku 1929, který se v minulosti zúčastnil několika prestižních výstav včetně soutěže elegance v kalifornském Pebble Beach. Pozornost jistě bude poutat i sedmilitrový vůz Hispano-Suiza H6B z roku 1925 karosovaný slavnou karosárnou Jacques Saoutchik.

Foto: Automobilové klenoty

Veteránisti mu říkají Pekelník, jde o závodní vůz české Zbrojovky, který v roce 1930 startoval na Nürburgringu.

Další hvězdou bude nejstarší vozidlo výstavy Autocar Type VIII, 1902, což byl první dvouválec vyráběný v USA. Auto je v maximálně původním stavu a má certifikát původnosti přidělený královským autoklubem - Royal Auto Club London. Již čtyřikrát absolvoval jízdu London-Brighton, která je určena pouze pro vozidla do roku výroby 1904, včetně posledního ročníku v roce 2023. Bavíme se tedy o vozech v hodnotě vysokých milionů, jež mají nápadníky ze všech koutů světa.

Našinec jistě ocení, že na trávníku golfového resortu v Hostivaři uvidí výběr toho nejlepšího od české Zbrojovky, která slaví 100 let výroby automobilů, sekundovat jim budou automobily Jawa, které slaví devadesát let od zahájení výroby. V tomto ranku stojí za zmínku především závodní vůz Zbrojovka Z18/S z roku 1927 vybavený kompresorem, který v roce 1930 jako první československý závodní automobil startoval na legendárním okruhu Nürburgring.

Foto: Automobilové klenoty

Akce je pro všechny, jsou zváni jak odborníci, tak laici, děti nejsou samozřejmě výjimkou.

Zakladatel a zároveň ředitel přehlídky Jiří Martinka toho poslední dny moc nenaspí, chystá se totiž několik významných změn. „Pro letošní rok jsme připravili několik atraktivních novinek. Přesouváme hlavní výstavní plochu do těsné blízkosti jezera mezi první a poslední jamkou našeho hřiště, připravujeme komentované defilé vystavených vozů a novinkou je aukce historických automobilů, motocyklů a pokladů z garáže. Diváci si budou moci kromě vystavených automobilů prohlédnout také umělecká díla Galerie Golf Hostivař s přibližně pětatřiceti díly významných českých autorů jako David Černý, Stanislav Kolíbal nebo Martin Rajniš. Už jen samotná procházka po golfovém hřišti je zážitek a věříme, že tuto možnost využije velká část návštěvníků akce.“

Kromě toho čeká na návštěvníky také bohatý doprovodný program, během dne zahraje hudební skupina Hot Wings. Rodiče s dětmi jistě ocení, že se s programem myslí i na ty nejmenší. Děti do šesti let mají vstup zdarma.

Brány výstavy Automobilové klenoty se pro veřejnost otevřou již zítra v deset hodin, slavnostní zahájení akce proběhne půl hodiny poté. Kvalita všech vozidel bude hodnocena odbornou porotou a vše vyvrcholí ve tři hodiny odpoledne slavnostním defilé vítězných vozidel.

Těšíme se na vás!

Související témata:
Načítám