Hlavní obsah

Konec kultovního GTI festivalu u Wörthersee: Volkswagen ho zachránil přestěhováním

Foto: Volkswagen

Volkswagen populární festival každoročně využívá pro představování unikátních konceptů i produkčních modelů.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice žije dál! Volkswagen podává pomocnou ruku pořadatelům nedávno zrušeného populárního festivalu GTI Treffen a zve je do svého sídla ve Wolfsburgu. Nová éra obrovského festivalu začne už v příštím roce a naváže na předchozí čtyři dekády každoročního svátku pro všechny příznivce vozů značky.

Článek

V minulých týdnech se objevila nepříjemná zpráva pro všechny nadšence do volkswagenů: Kultovní motoristický festival GTI Treffen u rakouského jezera Wörthersee končí! Pro malebné rakouské městečko Maria Wörth byl bohatým zdrojem příjmů z turistického ruchu už od roku 1982. Ale protože se účastníci na každoroční akci sjížděli už o pár dnů až týdnů dříve, pro místní začala být populární sešlost nepříjemná. S více než 200 tisíci návštěvníky ročně se současně pořadatelům nedařilo ani uhlídat jejich ukázněnost.

A tak legendární festival GTI Treffen po čtyřech dekádách na břehu jezera Wörthersee končí a bude se muset přesunout do nových prostor. Vedení městečka se ve svém vyjádření zmiňuje, že enormní nárůst návštěvníků měl dopad na změnu klimatu v okolí jezera, a přeje si, aby všechny budoucí akce v jeho regionu byly sociálně i ekologicky kompatibilní. Na základě stále přísnějších regulí týkajících se klimatu a udržitelnosti tak zřejmě už nikdy žádné velké automobilové setkání pořádat nebude.

Foto: Volkswagen

Každoročně se festivalu GTI Treffen v okolí jezera Wörthersee zúčastňuje přes 200 tisíc návštěvníků.

A kde se objeví pokračování populárního festivalu pro všechny nadšence do volkswagenů? Pomocnou ruku podává sama automobilka, jeden z nejvýznamnějších sponzorů události už od roku 2006, a zve setkání do svého města. Volkswagen tak zachraňuje situaci a představuje doslova perfektní místo pro další ročník – svou centrálu ve Wolfsburgu. Automobilce není silné jádro její komunity cizí a nepřeje si, aby se tradiční setkávání stalo pouhou minulostí.

„Fanoušci GTI jsou pro Volkswagen velmi důležití, a proto jsme se po zrušení srazů u jezera Wörthersee rozhodli nabídnout jim nový domov pro oblíbenou událost,“ říká členka představenstva automobilky Imelda Labbé. Volkswagen totiž každoročně využívá obrovské návštěvnosti, aby na festivalu představil zajímavé novinky přímo před očima nejvěrnějších fanoušků. V minulosti tam ukázal produkční T-Roc R nebo koncept kabrioletu Golf GTI. Letos tam údajně plánoval představit studii elektromobilu ID.2 GTI.

Foto: Volkswagen

Originální zvací leták na první setkání v roce 1982. Tehdy se jej zúčastnilo jen 100 lidí.

A kdy bude zahájena nová éra tradičních setkání fanoušků volkswagenů ve Wolfsburgu? První z připravovaných akcí „Coming Home“ v novém prostředí se bude konat v roce 2024. Spolupráce pořadatelů s automobilkou má současně zohlednit i představu věrných fanoušků, aby novodobá setkání přinesla nezapomenutelnou zábavu i významné automobilové novinky. Ještě před pár dny se přitom zdálo, že pro pořadatele bude náročnou zkouškou najít ideální místo, kde budou moci pokračovat.

Reklama

Související témata:
Načítám