Hlavní obsah

Nissan Leaf: Elektromobil, který se ovládá jedním pedálem

Nissan Leaf: Elektromobil, který se ovládá jedním pedálemVideo: Jakub Urban

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do deseti let bychom měli být zavaleni elektromobily. Minimálně je to představa Evropské unie. S elektromobilitou je tedy třeba se seznamovat. Kdo jiný nám může pomoci lépe než světově nejprodávanější elektromobil. Nissan Leaf tento titul získal za úspěchy první generace. Na ně se bude snažit navázat nová verze. Ta se z velké části změnila a už nepůsobí jako podivný stroj z budoucnosti. Kompletní test přinášíme ve videu.

Článek

Šasi je stejné jako u předchozí generace, stejně tak celkový tvar auta. Změnil se pouze vnější styling. Nissan ale na základě zpětné vazby od zákazníků zapracoval na více než stovce věcí. Zaměřil se třeba na aerodynamiku. Například malý díl na C sloupku, který efektivně odvádí boční vítr, prodlužuje dojezd o 2,5 kilometru. Nový Leaf prošel i hodně náročnými testy. Bez problému například projede 30 centimetrů hlubokou vodou a přežil i teploty -40 stupňů Celsia. Fantastickou funkcí je „e-pedal“, tedy možnost ovládat akceleraci a brždění jenom pomocí plynového pedálu. A jak se s ním pracuje? To se dozvíte z našeho videa.

Reklama

Načítám