Hlavní obsah

Nejnovější Abarth F595 sdílí techniku s monopostem Formule 4

Foto: Abarth

Slavný italský výrobce zábavných hraček do města představuje novou verzi rychlé „pětistovky“, jejíž existence potěší fanoušky nižších závodních disciplín. Nový Abarth F595 vzdává hold historickému monopostu a pod kapotou má motor vypůjčený ze současné Formule 4.

Článek

V nedávné době se Stellantis, čtvrtý největší výrobce automobilů na světě, rozhodl změnit motto všech svých 14 značek a začal vytvářet jejich ekologičtější image. Italská značka Abarth, vyrábějící vzrušující sportovní verze Fiatů, se nově chlubí sloganem „Heating up people, but not the planet“ (což by se dalo přeložit asi jako „Rozpálíme lidi, ale ne planetu“), a přestože plánuje, že už v roce 2024 bude vyrábět pouze elektrická auta, pokračuje v tom, co umí nejlépe.

Abarth se proslavil výrobou bláznivých sportovních verzí italských lidových autíček a v současnosti rozšiřuje rodinu moderních rychlých Fiatů 500 o další malou hračku pro velké kluky – Abarth F595. Nejnovější přírůstek však není obyčejnou novou edicí s unikátnější barvou a zajímavějším označením, ale ukrývá techniku ze světa motorsportu.

Foto: Abarth

Abarth F595 má stejný motor jako závodní monopost Tatuus pro Formuli 4. Písmenko F v názvu znamená Formula

Abarth F595 oslavuje 50. výročí monopostu Formula Italia, navrženého zakladatelem společnosti Carlem Abarthem, a sdílí techniku se současným monopostem Tatuus pro Formuli 4. Základem obou strojů je čtyřválec 1.4 T-Jet s turbodmychadlem Garrett a kompresním poměrem 9.0:1. Ovšem ten má v závodním naladění jen 160 koní, zatímco silniční Abarth F595 pohání o trochu silnějších 167 koní (123 kW) a 230 Nm od 2 250 otáček za minutu.

Standardní převodovkou pro nejnovější Abarth je pětistupňový manuál a volitelně může být vybaven pětistupňovým automatizovaným manuálem s pádly pod volantem. Z hlediska jízdních výkonů pak platí, že je s manuálem o desetinu sekundy rychlejší než s automatem. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládá za 7,3 sekundy a se zařazenou pětkou jezdí nejvyšší rychlostí 218 kilometrů v hodině.

Foto: Abarth

Rychlé Abarthy jsou oblíbené zejména u nadšenců, kteří rádi kombinují malé rozměry se sportovními jízdními vlastnostmi

Zákazníci si mohou objednat nový Abarth F595 jako hatchback i kabriolet, přičemž oba vozy mají nový aktivní výfuk Record Monza Sovrapposto s elektricky ovládanou tlumící klapkou pomocí tlačítka na palubní desce. Divoký sportovní hatchback jezdí na sedmnáctipalcových kolech, za nimiž jsou ventilované brzdové kotouče o rozměrech 284 mm vpředu a 240 mm vzadu, a je k dispozici v několika barvách s akcenty v odstínu Rally Blue v exteriéru.

Základní cena Abarthu F595 začíná na přibližně 600 000 Kč za standardní hatchback s manuální převodovkou a za nejdražší kabriolet s automatizovaným manuálem zaplatíte cenu od 720 000 korun.

Reklama

Související témata:
Načítám