Hlavní obsah

Nahlašování přestupku jako přivýdělek? V New Yorku ano

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to už pěkných pár let, co severoamerický New York rozjel válku proti užitkovým vozům, stojícím na ulici s nastartovaným, „volnoběžícím“ motorem. Pokud zaparkovaný náklaďák, dodávka či autobus stojí odstavený s běžícím motorem více než tři minuty (popřípadě jednu minutu poblíž školy), dostane jeho řidič poměrně tučnou pokutu. A město dokonce povzbuzuje Newyorčany, aby přestupek nahlašovali a dostali za to zaplaceno.

Článek

Řidič užitkáče, který třeba právě vykládá zboží pro zákazníka a nechá vůz v centru města běžet déle, než je povoleno, dostane od policie blokovou pokutu 350 dolarů (8 000 korun) či v případě opakovaného prohřešku dokonce až 2 000 dolarů (46 200 korun). Ale ve chvíli, kdy tento přestupek někdo nahlásí odesláním fotky nebo videa s časovou značkou na policii, dostane hned čtvrtinu této částky.

Možnost nechat si zaplatit za „udávání“ vešla v New Yorku v platnost v únoru loňského roku, když se ukázalo, že se policie s pokutováním volnoběžících aut nechce zabývat. V průběhu roku 2017 bylo takových hlášení od lidí (tehdy ještě bez vidiny odměny) pouze 27. Jakmile však začala policie dávat nahlašujícím kolemjdoucím čtvrtinu pokuty, zvýšil se počet nahlášených případů na 1038 jen za rok 2018 a toto číslo stále roste. Oddělení ochrany prostředí, které má vyplácení podílů na starosti, už vyplatilo téměř 20 000 dolarů (462 tisíc korun).

New York Post dokonce zmiňuje dva „rekordmany“ v nahlašování běžících aut. Oba mají na svědomí shodně 47 nahlášení policii a oba si vydělali dost podobnou částku přesahující v přepočtu 100 000 korun. Třetí v pořadí je potom bankéř a ekologický aktivista George Pakenham, který stojí za tím, že se stal běžící motor u stojícího vozu přestupkem.

Ten chce dokonce vytvořit zcela novou platformu, která by nahlašování běžících aut ještě zjednodušila. Je tedy patrně jen otázkou času, než se začne focením a nahlašováním náklaďáků, jejichž řidič právě vykonává svoje zaměstnání, někdo regulérně živit.

Nemohu se zbavit dojmu, že podobné iniciativy vedou pouze k nastartování nevraživosti mezi lidmi. Může se docela snadno stát, že se na internetu začnou objevovat záznamy potyček mezi „profesionálními bonzáky“ a řidiči dodávek, kteří během několikaminutové vykládky auto nezhasli, aby jej nemuseli za chvíli opakovaně startovat, a trápit tak baterku, startér, ale i motor. A to kvůli ekologickému přínosu, který je v tomto případě diskutabilní.

Přijde vám odměna za nahlašování běžících vozů jako dobrý nápad?
Ano, je to super přivýdělek a úleva životnímu prostředí
22,3 %
Ne, životní prostředí to nezlepší a lidé na sebe budou jen naštvaní
77,7 %
Celkem hlasovalo 4069 čtenářů.

Reklama

Načítám