Hlavní obsah

Mercedes omladil GLC i GLC Coupé. Oba dostaly jen čtyřválce

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLC

Čtyři válce stačí, když turbo… však víte, jak je dál tahle, hlavně na internetu rozšířená říkanka. Asi si tohle řekl i Mercedes-Benz, když modernizoval model GLC i jeho sourozence GLC Coupé. Oba sází na benzinové hybridy a dieselové čtyřválce. Nechybí nový multimediální systém a pokročilé hlasové ovládání.

Článek

Začneme klasickým GLC, jehož facelift se představil už v Ženevě. Jak už to tak dnes bohužel bývá, v rámci faceliftu přesedlalo v případě benzinu výhradně na hybridy, v případě dieselových agregátů pak pouze na  dvoulitry. Co se hybridních agregátů týče, jde o benzinové motory, které pracují s turbodmychadlem a také s 48V sítí. Díky té je auto schopno jet v určitých situacích s vypnutým motorem, tedy plachtit nebo naopak pracovat s dočasným výkonem navíc. Tento moderní agregát, který byl zaveden hlavně proto, aby snížil emise celé modelové řadě, najdete v nabídce jako GLC 200 4Matic (200 koní) nebo GLC 300 4Matic (260 koní). Naftové motory prošly downsizingem, kdy nově jde výhradně o různě naladěné dvoulitry. Vždy jde o čtyřkolky a vybírat budete moci z verzí GLC 200 d 4Matic (160 koní), GLC 220 d 4Matic (200 koní) na GLC 300 d 4Matic (250 koní).

Facelift se projevil i v interiéru. Ten není nově čalouněný nebo snad nově uspořádaný, ale nabídne zcela nový multimediální systém MBUX, který má hlavně jednu velkou zajímavost ve formě ovládání. Můžete je provádět přímo na dotykové obrazovce o úhlopříčce 12,3“, ovladači na novém multimediálním volantu, touchpadem umístěným na středové konzoli, ale také gesty nebo hlasem. A garantujeme vám, že obzvlášť hlasové ovládání vás bude bavit, takže pokud někde budete mít možnost, určitě si ho vyzkoušejte. Co se designu exteriéru týče, žádné revoluční změny zde v rámci faceliftu nenastaly. Mercedes jen uhladil některé linky, přidal LED osvětlení a ubral na ostrých hranách.

Stejně jako v prvním případě, i verze GLC Coupé dostala hlavně nové motory a upravený interiér. Zážehové verze zastupují jednotky 200 4Matic a 300 4Matic, první má výkon 197 koní a druhý 257 koní. Vznětové motory v tuto chvíli zastupují jednotky s označením 200d 4Matic (163 koní), 220d 4Matic (193 koní) a 250 d 4Matic (245 koní). Mercedes tvrdí, že nabídka motorů bude ještě během letošního roku rozšířena.

Kromě nové nabídky motorů Mercedes u modelu GLC Coupé sáhl také k úpravě přední masky, lehkému vyhlazení karoserie, přidání LED světlometů a stejně jako u klasického GLC, i zde své místo našel nový multimediální systém. GLC i GLC Coupé mají místo původního otočného ovladače na středové konzoli umístěn nový dotykový touchpad. Kdo už ho zkoušel, tak nejspíš ví, že jeho ovládání je vše, jenom ne intuitivní. Ale snad jde jen o zvyk. Obě faceliftové verze budou u všech dealerů značky Mercedes-Benz k dispozici během první poloviny letošního roku.

Reklama

Související témata:
Načítám