Hlavní obsah

Maserati Alfieri opět odloženo. Nemáme ho rovnou odepsat?

Foto: Archiv Garáž.cz

U každého konceptu z autosalonů varujeme před slibotechnami z řad automobilek a u Alfieri tomu nebylo jinak. Tohle auto ale vypadá tak sexy a má tak lákavou koncepci, že jsme byli ochotni Fiatu důvěřovat...

Článek

Na Alfieri jste určitě nezapomněli, ostatně poprvé ho automobilka představila v Ženevě v roce 2014, u příležitosti stého jubilea. Se jménem po jednom z bratrů Maseratiových, nádhernými křivkami a vypůjčenými motory od Ferrari pod kapotou znělo tohle auto jako sen. A Marchionne nám ho chtěl dopřát, když naznačil, že se do produkce dostane už v roce 2016. Začínat se mělo se trojlístkem šestiválců a vrcholná verze s osmiválcem o objemu 4,7 litru a výkonu 568 koní měla přijít v roce 2018 spolu s variantou bez střechy. Všichni se tak mohli začít těšit na vznešenou italskou variantu Jaguaru F-Coupe, která měla Maserati vrátit zpátky do nejvyšší ligy.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pak ale Marchionne oznámil, že se Alfieri odkládá o dva roky, aby udělalo místo nově ohlášenému SUV Maserati Levante. V tu chvíli už pomazanější hlavy věděly, že se dny sličného kupé začínají naplňovat. Byli jsme ochotni připustit, že koncept cestou do sériové výroby ztratí něco ze svého kouzla, tak to ostatně bývá obvyklé, jakkoliv je zrovna Maserati u svých modelů celkem odvážné, ale že bude Alfieri jen lacinou autosalonovou vějičkou, která vyšumí do ztracena? Určitě si to jenom špatně vykládáme, že?

Foto: Archiv Garáž.cz

Zlatý voči! Maserati aktuálně posouvá Alfieri nejdřív na rok 2020 s tím, že přednost dostanou nové verze modelů GranTurismo a GranCabrio. Tradice je prý důležitější než experimenty s kratším a agilnějším sporťákem. Nemusíme se ale prý bát, Alfieri je pro značku důležité. Podívat se prý máme na čumák Levante a Ghibli, kde se designově promítá nový jazyk naznačený právě u Alfieri. Snad nezůstane u podobné kanibalizace a Alfieri skutečně vznikne. Podobných slepých uliček jsme ale zažili hodně a jen některé z nich (třeba Honda NSX) se přes všechny útrapy doškrábaly do série. Alfieri je svým způsobem nadbytečné auto a pro automobilku jde spíš o imagovku, nikoliv o bestseller. Doufejme tedy, že o něm nebudou rozhodovat účetní. V takovém případě jsou jeho dny opravdu předem sečteny.

Reklama

Načítám