Hlavní obsah

Legendární Camel Trophy: v roce 1995 ho vyhráli Češi!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to zkouška vozů a řidičských schopností, ale rovněž intelektu, fyzické síly a týmového ducha. Camel Trophy byl považován za nejtěžší amatérský závod světa. V roce 1995 se ho podařilo vyhrát české posádce Zdeněk Němec - Marek Ročejdl.

Článek

Od nepaměti je Camel Trophy spojená s vozy značky Land Rover. Pouze první a poslední ročník se jel s jinými vozy, jinak měli závodníci k dispozici Range Rovery, Defendery či Discovery. V roce 1995 to bylo poprvé a naposledy, co se událost jmenovala podle místa určení, tedy Mundo Maya, což je oblast ve Střední Americe. Trasa vedla skrz pět zemí - Belize, Mexico, Guatemala, El Salvador a Honduras. Závodníci pak startovali ve vozech Land Rover Discovery 300tdi.

Foto: Archiv Garáž.cz

Dvacet týmů z celého světa mělo za úkol zdolat 1911 km, často téměř neprostupným terénem, přičemž po cestě museli vyřešit různé úkoly, ať už fyzickou silou či intelektem. Právě v těchto věcech se dařilo české posádce, kterou tvořil zlínský dobrodruh Zdeněk Němec a o dva roky mladší Marek Ročejdl. Těmto dvěma se nakonec povedl historický úspěch. Celosvětově sledovaný závod, který je považován za olympiádu pro dobrodruhy a offroadisty, se jim podařilo vyhrát. Podívejte se tedy na video, které tento úspěch dokumentuje.

Foto: Archiv Garáž.cz

Bohužel, o tři roky později Zdeněk Němec tragicky zahynul ve Venezuele, kde jakožto kameraman a fotograf slaňoval největší vodopád světa Santo Angel. Šel první, aby mohl natočit zbytek výpravy, a utrhlo se s ním jistící lano. Nejen díky historickému sportovnímu úspěchu však bude jeho památka žít i nadále.

Reklama

Načítám