Hlavní obsah

Největší klikaři olympijských her

Foto: Adobe Stock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijské hry jsou v plném proudu a Sazka jako hrdý generální partner Českého olympijského týmu sleduje celé dění a přináší nejen aktuální výsledky, ale také mnohé zajímavosti. Věděli jste třeba, kdo jsou největší klikaři v historii her?

Článek

Mohou být dokonale připraveni, ale když zasáhne osud… Přečtěte si příběhy vítězů, kterým ke stupni vítězů přispělo štěstí.

Vyčkávací taktika

Steven John Bradbury se do povědomí veřejnosti zapsal nečekaným vítězstvím na zimních olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002. V závodě rychlobruslení na jeden kilometr dostal hned v rozjížďce dva silné soupeře. Skončil za nimi třetí, přičemž postupovali jen první dva. Jeden z nich byl však dodatečně diskvalifikován, a tak se Bradbury posunul na druhou postupovou příčku. Od semifinále, kde rovněž nebyl favoritem, zvolil vyčkávací strategii a držel se s odstupem na posledním místě. Avšak tři ze čtyř jeho soupeřů po vzájemné kolizi upadli, a tak skončil opět na postupovém místě. Stejnou taktiku použil i ve finále. Tam dokonce v poslední zatáčce upadli všichni čtyři jeho soupeři a on se pohodlně doklouzal k vítězství.

Pomocná ruka soupeře

Na hrách v Innsbrucku v roce 1964 jsme mohli být svědky skvělého sportovního gesta. Britský dvojbob právě dokončil svůj první pokus, který jej postavil na druhé místo. Bohužel zjistili, že mají technický problém s boby, který by je postavil mimo soutěž. Samozřejmě měli náhradní díly pro celý bob, jen je zrovna neměli u sebe. Ital Eugenio Monti, pilot jiného týmu, však neváhal a poslal britskému týmu nový šroub ze svého bobu. Posádka britského dvojbobu v čele s Tonym Nashem rychle opravila své saně. A získala zlatou medaili! Italský dvojbob přitom stál na stupních vítězů jako třetí.

Rozdíl jedné setiny sekundy

Také Česko si může připsat jeden příběh založený na štěstí. Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká nikdy předtím nestála na stupních vítězů v alpském lyžování. Na olympijských hrách v Pchjongčchangu v závodě super-G všichni už gratulovali vedoucí Rakušance Veithové, ale pak se tratí prořítila Ledecká. A vyhrála. O jedinou setinu sekundy!

Další zajímavé olympijské příběhy najdete na https://www.sazka.cz/fandisesazkou.

Načítám