Hlavní obsah

Jedu s dobou: řidičské kurzy pro seniory nad 65 let zdarma

Foto: Shutterstock

Tohle není úplně typický obrázek českých řidičů seniorů, nicméně většina z nich říká, že řídí ráda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Je vám víc než pětašedesát a stále vás baví řídit? Nebo máte ve svém okolí někoho takového? Pak byste měli vědět o tom, že existují kurzy Jedu s dobou. Jde o projekt Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR, který umožňuje starším řidičům zdokonalit svoje dovednosti za volantem. Jezdí se na šesti výcvikových polygonech v ČR, součástí kurzu je teoretické školení i praktické zvládání smyku či aquaplainingu. A je to zadarmo, náklady hradí fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Článek

Možná to tak na silnicích nevypadá, ale jednadvacet procent klientů povinného ručení je starších pětašedesáti let. A přestože tito řidiči nejezdí tak často, nebo spíš právě proto, jsou překvapivě často účastníky dopravní nehody. Podle statistik České kanceláře pojistitelů roste riziko nehody zaviněné seniorem po šedesátce čím dál tím rychleji, u lidí ve věku nad osmdesát let je riziko nehody dvojnásobné oproti šedesátiletým.

„Tyto kurzy se konaly už vloni. Spokojenost a pozitivní ohlasy účastníků, stejně jako jejich jasný progres potvrzují, že jsme se s tímto projektem přesně trefili. Byl o ně velký zájem a já jsem moc rád, že letos těchto kurzů uspořádáme hned 128, tedy dvojnásobek toho co loni,“ uvedl pokračování projektu Jedu s dobou Jan Štovíček, prezident Autoklubu ČR a předseda asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR.

Jak už zaznělo, kurzy jsou zdarma. Výuka trvá šest hodin a její součástí je jak teoretická část, tak přímo nácvik krizových situací a nechybí ani praktické ukázky první pomoci. Účastníci jezdí se svým vlastním vozem a výcvikem může projít 3 840 lidí. „Kurzy jsou upravené seniorům na míru, chceme, aby odjížděli s dobrým pocitem. Nikdo se nemusí obávat, že přijde o řidičské oprávnění, nebo že ho pošleme na zdravotní prohlídku, nehrozí ani poškození vozidla,“ vysvětluje Dalimil Frič, místopředseda Asociace. „Polygony jsou pojištěné a instruktoři zkušení.“

Do kurzu se můžete přihlásit přes webové stránky www.jedusdobou.cz, kde si můžete vybrat termín i místo konání kurzu. Jezdí se na polygonech V Mostě, Sosnové, Vysokém Mýtě, Příbrami, Ostravě, Třinci, Hradci Králové a v Jihlavě, a pozor, termíny se rychle plní. Patronem projektu se stal Karel Loprais, šestinásobný vítěz Rallye Dakar v kategorii kamionů: „Vyzkoušet si reakce auta i svoje v bezpečí polygonu je jeden z nejlepších tréninků pro bezpečnou jízdu v běžném provozu, neznám lepší recept.“

„Věk přináší svoje limity, je tady rychlejší nástup únavy, horší prostorové vnímání a pomalejší reakce, ale když si to člověk uvědomí a přizpůsobí tomu svoji jízdu, případně se naučí reagovat, je to hned všechno snazší,“ říká Tomáš Neřold z BESIPu.

Podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese je v České republice řidičů nad 80 let věku 195 614 a počet seniorů za volantem ve věku do 80 let je 424 741. Kolik z nich je v řízení aktivních, ale zjištěno není. I on je rád, že se podobné akce konají, sám si projekt vyzkoušel již vloni. „Původně jsem byl skeptický, nemyslel jsem si, že bych byl horším řidičem než moje děti, ale výsledek kurzu předčil všechna moje očekávání.“

Foto: Autodrom Most

Loňské kurzy se setkaly s pozitivním ohlasem. Účastník musí mít platný řidičák a svoje vlastní auto

Projekt Jedu s dobou je financován z Fondu zábrany škod, do kterého všechny pojišťovny odvádějí tři procenta z peněz vybraných na povinném ručení. Primárně slouží k vybavení složek záchranného systému, ale patnáct procent z vybraných peněz jde i o na vzdělávací projekty, jako jsou tyto kurzy pro seniory.

Reklama