Hlavní obsah

Je vaše auto připravené na léto? 4 věci, které nezapomenout

Foto: Porovnej24

Před létem se vyplatí dát svoje auto do nejlepšího pořádku

Radujete se z toho, že období zledovatělých silnic je konečně pryč? Zjistěte, na co by žádný řidič neměl s příchodem teplejších dnů zapomenout!

Článek

Kontrola funkčnosti

Řidič by měl zkontrolovat, zda všechny součástky po zimě fungují tak, jak mají.

Zkontrolujte stav chladicí a brzdové kapaliny a brzdy. Na škodu není kontrola autobaterie, jejíž hodnoty by se po připojení do voltmetru měly pohybovat v rozsahu 12,4 a 12,7. Pokud jsou nižší, je potřeba baterii dobít.

Vyčištění podvozku

V zimním období na podvozek působí vyšší vlhkost vlivem sněhu a ulpívají na něm zbytky posypové soli, která je po automobil nebezpečná z toho důvodu, že rapidně urychluje korozi.

Přestože povrch podvozku je vybaven určitým stupněm antikorozní ochrany, její kvalita se na různých typech aut liší. Řada myček nabízí mytí podvozku wapkou. Po vyčištění na podvozek nastříkejte antikorozní ochranu.

Výměna pneumatik

Zákon řidiči ukládá povinnost mít zimní pneumatiky do 31. 3. Po tomto datu můžete přezouvat do letního. Zákon sice nestanovuje povinnost přezutí do letních pneumatik, ale jízda na zimních gumách se nedoporučuje. Zimní pneumatiky totiž nejlépe fungují do teploty 7 stupňů. Při vyšších teplotách hrozí komplikace, jako je horší stabilita auta na vozovce ve vyšší rychlosti, nebo delší brzdná dráha. S přezutím do letních pneumatik neváhejte, zvýšíte tak svoji bezpečnost při řízení.

Kontrola ceny

Jaro je obdobím, kdy spousta lidí uklízí a zbavuje se nepotřebných věcí. Zameťte si i v nákladech na povinné ručení a havarijní pojištění!

Jste už několikátým rokem věrným klientem jedné pojišťovny? V tom případě sice potěšíte vaši pojišťovnu, ale vaši peněženku už méně. Povinné ručení a havarijní pojištění patří k nejdynamičtějším pojistným odvětvím, které se často mění díky různým novinkám, slevám a změnám.

Byla by škoda zůstat u jedné pojišťovny, když u konkurence můžete narazit na mnohem levnější cenu. Jak moc se trh povinného ručení a havarijního ručení liší? Na portálu Porovnej24.cz jsme zjistili, jaké jsou nejnižší a nejvyšší ceny na trhu autopojištění.

Foto: Porovnej24

Povinné ručení

Chcete vědět, kolik můžete na pojištění ušetřit na vašem voze? Stačí použít kalkulačku povinného ručení od Porovnej24.cz nebo Netfinance.cz.

Načítám