Hlavní obsah

Jak zkontrolovat skutečný stav najetých kilometrů vozidla?

Foto: CarVertical

Evropa: 30 % prodaných ojetých vozů má přetočené počitadlo najetých kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je nákup vozidla významný a vzrušující zážitek, vyžaduje dostatek pozornosti věnované detailům a ve většině případů způsobuje stres, zejména pokud se poohlížíte po ojetém vozidle.

Článek

Kromě obvykle doporučovaných kontrol, jako je prohlížení pneumatik, poslech motoru a zkušební jízda, byste se měli ujistit, že stav najetých kilometrů odpovídá skutečnosti. Prodejci často snižují počet ujetých kilometrů, čemuž se říká „přetáčení“. Vozidlo, které je zachovalé a moc se s ním nejezdí, vám zní jako perfektní řešení a pro prodávajícího to znamená, že za něj může požadovat vyšší cenu.

Foto: CarVertical

Skutečný počet najetých kilometrů je nejpřesnějším ukazatelem aktuálního stavu vozidla

No není to pohádka?

Skutečný počet najetých kilometrů je nejpřesnějším ukazatelem aktuálního stavu vozidla, ale někdy může fungovat i opačně. První věc, kterou byste měli udělat, pokud máte pocit, že počet najetých kilometrů vozidla je příliš nízký, je zkontrolovat jeho celkový vzhled a opotřebení. Nezapomeňte na gumy pedálu, hlavici řadicí páky či volant – vypadají nověji než samotné vozidlo?

Pokud displej vozidla není digitální, zkontrolujte čísla na počítadle ujetých kilometrů – nejsou správně zarovnány? Ukáže-li se, že odpověď na všechny tyto otázky je ano, pravděpodobně to znamená, že vozidlo zažilo mnohem více, než vám chce prodávající prozradit. Nedělejte však unáhlená rozhodnutí a nejprve překontrolujte vše, co překontrolovat jde.

Existuje snadnější způsob

Pokud si přejete udělat maximum pro to, abyste se chránili před investováním do kusu plechu, měli byste se podívat na osvědčení o kontrole vozidla a servisní dokumenty a zkontrolovat, jestli jsou údaje o najetých kilometrech konzistentní. Nezapomeňte také, že se jedná o vozidlo ojeté. To znamená, že někdo mohl vozidlo vlastnit před prodejcem, se kterým jednáte. Zkontrolujte tedy v knize jízd informace o předchozích majitelích, kontaktujte je a zeptejte se, zda vědí, jaký byl počet najetých kilometrů při prodeji tohoto vozidla. Tak získáte dobrý přehled o tom, v jakém stavu se vozidlo vlastně nachází.

Pokud si však ceníte svého času a nechcete věnovat pátrání tolik úsilí, nejsnadnějším a časově nejméně náročným řešením, jak odhalit pravdu, je zakoupit přehled historie vozidla od carVertical . V tomto přehledu uvidíte skutečný počet najetých kilometrů za různá období, takže se dozvíte, zda bylo počítadlo kilometrů přetočeno. Přehled navíc ukazuje srovnání průměrného počtu najetých kilometrů u identických modelů stejného stáří. I když počítadlo přetočené nebylo, vy zjistíte, jestli by nešlo najít nějaké méně „unavené“ vozidlo.

Foto: CarVertical

1 ze 6 ojetých vozů na prodej byl účastníkem nehody

Kromě toho obdržíte také celou historii vozidla, včetně informací o případných nehodách, a také o tom, jestli je vozidlo kradené. Budete si moci prohlédnout archivní fotografie, zjistit předchozí země, ve kterých bylo vozidlo registrováno, harmonogram údržby modelu, originální vybavení atd. Údaje jsou shromážděné pouze z důvěryhodných zdrojů z celého světa. CarVertical poskytuje data chráněná technologií blockchain proti neoprávněné manipulaci, takže máte jistotu, že dostáváte kvalitní a spolehlivé informace.

Díky těmto doporučením si můžete být jistí, co přesně kupujete. Nepřijdete tak o čas ani peníze kvůli vozidlu, které by vás mohlo opustit dříve, než byste vůbec čekali.

Načítám