Hlavní obsah

Jak si správně a výhodně půjčit na auto?

Foto: Adsalva s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí si neumí život bez automobilu představit a největší investice jejich úspor odchází právě na koupi automobilu. Jedná se ale o investici v řádech minimálně několika desítek tisíc, velmi často také ve statisících a pro ty nejnáročnější v milionech.

Článek

Ať je tomu, jak chce, ne každý má tuto investici k dispozici, ale auto si nemůže odpustit nebo ho potřebuje k výkonu povolání. Většinou také mladí lidé nemají ihned k dispozici tak vysokou sumu, aby si mohli své vlastní auto koupit.

Kde si půjčit na koupi automobilu?

Většinou například mladí lidé nemají ihned k dispozici tak vysokou sumu, aby si mohli své vlastní auto koupit. Zde přichází na pomoc půjčky a úvěry, kterými je možné koupi automobilu zafinancovat. Koupi nového automobilu na půjčku je potřeba nejdříve velmi dobře promyslet, protože klient bude auto splácet mnoho let, často i desítky let.

Pokud klient uvažuje nad půjčkou na automobil, první se musí rozhodnout, zda zvolí bankovní či nebankovní půjčku a musí určit, jak velkou částku si bude chtít vypůjčit. Půjčka na auto může mít několik podob. Klient si může vzít bezúčelovou půjčku a sám se rozhodnout, jak se svými penězi naloží, nebo si může vzít účelovou půjčku, tzv. leasing, kde musí celou částku použít pouze na koupi a financování automobilu.

  • Bankovní půjčky
  • nebankovní půjčky
  • P2P půjčky
  • leasingy a půjčky na auto

Mezi nebankovní půjčky jsou řazeny i tzv. P2P půjčky, jedná se o nebankovní online půjčky, které působí na českém finančním trhu posledních pár let, ale získaly mnoho spokojených klientů.

Bankovní půjčky na auto

Bezproblémoví klienti nejčastěji volí bankovní půjčky na auto, kde mají volnou ruku v tom, kolik a na jaké auto si půjčí. Mezi výhodnější bankovní půjčky na auto jsou obvykle řazeny: Česká spořitelna půjčka na auto, Raiffeisenbank půjčka na auto, ČSOB půjčka na auto nebo Equa bank půjčka na auto. Klienti nejčastěji hledají nejlevnější půjčku na auto, je ale nutné také sledovat všechny další smluvní podmínky, a na jejich základě vybrat nejlepší půjčku na auto.

Operativní vs. finanční leasing

Klienti často nevědí, že v České republice existují 2 druhy leasingů: operativní a finanční leasing.

Podmínky získání leasingu bývají obvykle mírnější než u půjček na auto. Dále klientovi odpadá starost o placení pojištění a servisních služeb, které zařizuje leasingová společnost. Naopak ale některé leasingy omezují počet celkem najetých kilometrů, opět je nutné detailně předem prostudovat smluvní podmínky. Operativní leasing je určitým druhem pronájmu automobilu, kdy má klient automobil pronajatý na určitou dobu a po skončení smlouvy auto patří i nadále leasingové společnosti.

Načítám