Hlavní obsah

Hummer se vrátí! Ale pozor, bude na baterky

Foto: GM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drsňák je zpátky a chce si to rozdat s konkurencí v boji o zákazníky v nejoblíbenějším segmentu SUV a crossoverů. Nepočítejte ale s tím, že by to pořád bylo uřvané americké vidlácké auto s vidlicovým osmiválcem. Nový Hummer bude elektromobil.

Článek

Ano, je to tak. Svět se neustále mění a i koncern GM se musí přizpůsobit. Hummer, původně vojenské auto s nenažranými naftovými a později benzinovými motory, si oblíbil kdysi i Arnold Schwarzenegger, ale později se stalo symbolem všeho zla pro americké ekology. Vzali si jej jako nejkřiklavější příklad „zlého“ auta, a když se k tomu přidaly mizerné prodeje poněkud ochuzeného modelu H3, značka se v roce 2010 vytratila. Nástupce byl slibován už v roce 2014, ale doposud jsme se jej nedočkali.

Teď je ovšem zpět s modelem GMC Hummer EV. Jak už název napovídá, za tohle SUV vás pochválí každá ekologická aktivistka, byť ekologie každého elektromobilu vždy bude záviset na tom, z jaké elektrárny teče proud do té zásuvky, která jej nabíjí.

A teď už k prvnímu z reklamních spotů:

Dobrá, elektromobily zatím nadšené autíčkáře příliš nepřesvědčily, ale dohánějí to úchvatnými parametry. Ani Hummer není pozadu a slibuje 745 kW, tedy 1 000 koní, a 15 591 Nm točivého momentu (měřeno po zpřevodování na kolech podobně nesmyslně, jako to před časem udělala Tesla - holt se tak dají dostat lépe vypadající čísla). Na stovku se obřík dostane za 3 sekundy, přitom si má ale ponechat schopnost jízdy nejen po silnici, ale i mimo ní. Pro značku GMC půjde o první elektromobil v nabídce - dosud se tato automobilka v rámci koncernu GM zaměřovala hlavně na užitkové vozy.

Bohužel se značka nepodělila o víc detailů. Netušíme tedy, jakou kapacitu bude mít baterie, jak rychle se bude nabíjet a kolik bude auto vlastně stát. Na tyto informace si budeme muset počkat do 20. května, kdy se auto představí v plné parádě.

Zatím si musíme vystačit s první fotografií, na které je vidět jen stará dobrá drsňácká maska okořeněná několika moderními prvky. Další kousky auta by se mohly ukázat v neděli během finále Super Bowlu. Při nejdůležitějším večeru pro americké reklamy poběží výše zmíněné spoty a možná některé nové. První kusy vyrobené v Detroitu pak dorazí k zákazníkům v příštím roce.

Reklama

Související témata:
Načítám