Hlavní obsah

Funkce i design – Obliba venkovního stínění dlouhodobě roste

Foto: Klient LOMAX & Co s.r.o.

Zájem o venkovní žaluzie v posledních letech výrazně vzrostl

Zadržení největšího množství tepelné energie i prvotřídní design. To jsou hlavní důvody, proč tuzemští uživatelé čím dál častěji sahají po venkovním stínění. Potvrzují to i statistiky společnosti LOMAX, které ukazují také na rostoucí oblibu prvků automatizace a chytrých čidel.

Článek

S blížícím se létem nabývají na důležitosti i systémy stínicí techniky. Zejména poslední roky se přitom vyznačovaly mimořádně vysokými teplotními průměry. Při výběru stínění je tak dobré myslet na jeho co nejvyšší účinnost. Dobře si to uvědomují i uživatelé v České republice, kde každým rokem roste obliba nejúčinnějšího řešení – venkovní stínicí techniky, která zadrží až 94 % tepelné energie. Jasným lídrem jsou v tomto směru venkovní žaluzie. „Toto řešení tvoří asi 70 procent našich prodejů. Lze očekávat, že jejich podíl bude růst i nadále,“ řekl Petr Přichystal ze společnosti LOMAX, která se zabývá produkcí stínicí techniky.

Trendy se v průběhu času mění i z hlediska ovládání. Manuálně vytahované vnitřní žaluzie tak dnes střídá moderní venkovní stínicí technika s dálkovým ovládáním. To je v současnosti prakticky standardem, navíc se k němu připojují i prvky chytré domácnosti. „Jedná se především o systémy čidel připojené ke stínění. Mohou být orientovány buď na slunce, nebo na sílu větru. V prvním případě se stínění zatáhne nebo naopak pustí paprsky do interiéru v závislosti na slunečním svitu. Podobně to funguje i u síly větru – pokud je příliš silný, rolety či žaluzie se díky čidlům automaticky vytáhnou,“ doplnil Petr Přichystal ze společnosti LOMAX.

Foto: LOMAX & Co s.r.o.

Venkovní žaluzie LOMAX, typ lamely S93, barva brown RAL 8014

Při výběru venkovních žaluzií mají uživatelé na výběr z různých typů lamel. Společnost LOMAX nabízí v tomto směru celkem čtyři různé varianty. Lamely ve tvaru písmen C, S a Z, poslední zmíněná je přitom k dispozici ve dvou provedeních, v závislosti na šířce lamely. Podle Petra Přichystala je obecně nejpoužívanější lamela C80. „Uživatelé po této variantě sahají především u oken s menšími rozměry. Zpravidla se přitom snaží vzhled lamel unifikovat, typicky například u bytových a rodinných domů. Naopak u větších, například francouzských oken, nebo velkých prosklených prostor se častěji instalují lamely typu Z a S. Z hlediska designu působí poměrně luxusně, podtrhují tak celkový vizuální dojem,“ uvedl Petr Přichystal.

Foto: LOMAX & Co s.r.o.

Typ lamely Z70 působí jemnějším a luxusnějším dojmem

Zatím poslední novinkou společnosti LOMAX v tomto směru je lamela Z70. Kromě maximální účinnosti z hlediska zastínění a mezilamelového těsnění se také pyšní kratší šířkou lamely. Díky tomu je tak vizuálně jemnější. Díky celé řadě kombinací je zároveň nejen toto řešení možné sladit například s garážovými vraty nebo vchodovými dveřmi.

Produkty LOMAX šetří životní prostředí a náklady na energieVideo: LOMAX & Co s.r.o.

Podobně jako jiné části pláště domu představuje i stínicí technika dlouhodobou investici. „Při jejím pořizování se proto vyplatí obracet na prověřené výrobce a odborníky,“ uzavřel Petr Přichystal ze společnosti LOMAX.

Načítám