Hlavní obsah

Fiesta ST může být ještě ostřejší, výkon zvýšíte přes mobil

Foto: Mountune

V britském městě Brentwood v hrabství Essex sídlí tuningová firma Montune, kterou dobře znají všichni příznivci modrého oválu. Úpravami Fordů se zabývají tak dlouho a na tak vysoké úrovni, že samotný Ford i po úpravách poskytuje plnou tovární záruku. Posledním počinem je decentní tuning řídicí jednotky Fiesty ST, který má v rukávu jeden zajímavý trik.

Článek

Dvě stovky koní v autě kapesní velikosti je už hodně zajímavý výkonový parametr. Ale znáte to, koníků pod kapotou neřehtá nikdy dost. Takže kdo by chtěl být ve Fiestě ST o trochu rychlejší, měl by sáhnout pro nový výkonový kit od Mountune. Turbodmychadlem přeplňovaný tříválec 1,5 EcoBoost s proměnným časováním sacích i výfukových ventilů nabízí před úpravou největší výkon 200 koní a 290 newtonmetrů, kit od Mountune přidává navrch 25 koní a 50 Nm.

To znamená celkových 225 koní a 340 Nm, což je dokonce více, než kolik má legendární Ford Focus RS první generace! A to si Fiesta ST vystačí s tříválcem o půl litru nižšího objemu... Zrychlení 0–100 km/h tak už netrvá 6,5 sekundy jako u sériové verze, ta upravená ho totiž zvládne pod šest sekund. Výrazně lepší je také pružné zrychlení – akcelerace z 50 km/h na stovku se zkrátila o rovnou sekundu.

Přitom není nutný žádný větší zásah do mechaniky vozu. Součástí kitu je kromě propustnějšího sání jen OBD adaptér s integrovanou Bluetooth konektivitou, takže se k němu můžete připojit jednoduše přes mobilní telefon. Přes aplikaci si pak můžete zvolit, zda chcete jet se standardním výkonem, nebo si ho upravíte na parametry Mountune zvýšením plnicího tlaku turbodmychadla. Dále si lze nastavit agresivnější projev při launch control a hutnější zvuk, který je ovšem kromě klapky ve výfukové soustavě generován zejména reproduktory. Užitečný může být i režim dočasné deaktivace vozu, který zabraňuje krádežím.

Celá úprava přijde v přepočtu na 19 850 korun a objednat si ji můžete i do České republiky.

Reklama

Související témata:
Načítám