Hlavní obsah

Ferrari J50: Skvost z Maranella oslavuje 50 let v Japonsku

Foto: Archiv Garáž.cz

Jedno z nejrychlejších a nejschopnějších Ferrari současnosti se obléklo do kabátku, který oslavuje půl století prodejů v zemi vycházejícího Slunce. A také odkazuje na modely F40 a F50. Ježíšek z Itálie prostě umí potěšit.

Článek

Ano, ano, Vánoce skutečně přicházejí o pár dní dřív, protože jinak si to neumíme vysvětlit. Můžeme se Ferrari stokrát posmívat za to, že už si přes prodeje čepic, ručníků a vstupenek do zábavních parků nevidí na špičku závodnického nosu, ale pak přijdou tyhle limitky a nám se odšroubovaná čelist kutálí po podlaze. Jako by nestačilo, že je 488 Spider jedním z nejhezčích aut na světě a zároveň také nejrychlejších a nejlépe znějících (ačkoliv na čtyřapůllitr ve 458 nedáme dopustit), teď ho krejčí v Maranellu převlékli do fantastického úboru, jenž svými křivkami odkazuje na legendární F50. Ano, ta padesátka ve jméně není jen oslavou výročí úspěšných odbytů v Japonsku. Tenhle vůz v sobě dokázal skloubit nejmodernější technologie i starosvětskou nostalgii.

Foto: Archiv Garáž.cz

Předek je trochu experimentální, přepracované světlomety nemusí být každému po chuti, ale profilové křivky jsou nezaměnitelné a zadečkem nové Ferrari vyloženě potěší. Parádní komplet má stejné vnitřnosti jako 488 Spider, ale přeplňovaný osmiválec je naladěný o dvacet koní silněji, takže by se vůz měl dostat na stovku těsně pod tři sekundy (2,9 s) a maximální rychlost by měla vrcholit někde za hranicí 320 km/h. 

Ferrari vyrobí pouhých deset vozů a cena je samozřejmě neznámá. Pokud si ho nemůžete dovolit, ani byste se neměli ptát. A pokud se musíte ptát, je jasné, že na vás nezbude, protože o tomhle projektu jistě zasvěcení kupci věděli dlouhé měsíce dopředu. Tohle sektářství nás obyčejně štve, ale tentokrát se zmůžeme jen na gratulaci oné desítce vyvolených. Takový klenot by chtěl pod stromečkem najít každý.

Reklama

Načítám