Hlavní obsah

Fantastický model Tesly Modelu X z lega vás dostane

Foto: RoboticLife

Tesla Model X z lega

Kdo by lego nemiloval! A kdo by si s ním také někdy nehrál! Jsou ale mezi námi tací, kteří pojem hrát si s legem dotahují k naprosté, a to až absurdní dokonalosti. Tentokrát není řeč o automobilce, která by z lega postavila reklamní show car. Mluvíme o báječné stavbě party nadšenců.

Článek

Různé lego projekty už od nás znáte. Některé, jako třeba fantastické Bugatti Chiron, byly dokonce ze středočeského Kladna, kde má Lego svou továrnu. Tentokrát ale nechme tyto profi projekty stranou a pojďme se podívat na to, jak to vypadá, když se stavebnice dostane do rukou šikovného amatéra. Faktem ale je, že zrovna tohle slovo se nám tak úplně použít nechtělo, protože Tesla Model X, kterou si můžete prohlédnout ve videu níže, je všechno možné, jenom ne amatérská. Celou super stavbu má na svědomí chlapík, který si říká RoboticLife. Jeho YouTube kanál je plný různých zajímavých staveb, ale Tesla z lega nás baví asi nejvíc.

Jde o model v měřítku 1 : 10 vyrobený nikoliv z klasických plastových kostiček, ale z Lego Technic. Modelu nechybí takové vychytávky, jako infotainment nebo funkční odpružení s nastavitelnou výškou a tuhostí. Kromě toho má ale lego Tesla Model X také funkční dveře, které se otevírají buď stejně jako u standardního Modelu X, tedy nahoru, nebo se dají otevírat i do boku, podobně jako u většiny aut. Mimo to ale tvůrce nezapomněl na zadní výsuvné křídlo nebo funkční pohon všech kol.

Celé auto je ovládáno bateriemi a devíti lego motory, které pracují s lego zpřevodováním. Vše je vyladěno do absolutní dokonalosti, takže například zmiňované dveře se otevírají zcela automaticky a při zavření zapadnou do zámků. Každý z motorů má jinou funkci. Jeden ovládá zadní křídlo, jiný podvozek a další třeba zatáčí. Celá stavba se ovládá přes chytrou aplikaci, která připomíná ovládání počítačových her. Autor stavby se rozhodl demonstrovat její funkčnost i v lehčím terénu a vzal nám dech. Lego verze Modelu X funguje prostě parádně!

Protože ale nejde o oficiální stavebnici přímo značky Lego Technic, není možné jít do obchodu a koupit si ji. I na to ale tvůrce myslel. Na jeho facebookovém profilu RoboticLife najdete odkaz s jeho emailem a informací, že když mu napíšete a pošlete 2 dolary, tedy asi 60 Kč, pošle vám na oplátku plány stavby, seznam všech komponentů a potřebného materiálu. Platit se dá přes PayPal, se kterým řada z vás již jistě pracuje.

Pokud se tedy rozhodnete těch pár korun mu poslat a následně Teslu postavit, dejte nám vědět!

Reklama

Související témata:
Načítám