Hlavní obsah

Exkluzivní McLaren Elva bez střechy už má alespoň čelní sklo

Foto: McLaren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

McLaren Elva to ani jako jeden z nejnovějších členů rodiny exkluzivních supersportů McLaren Ultimate Series nemá jednoduché. Automobilka při oficiálním představení oznámila limitovanou sérii 399 kusů, kterou však později omezila na 249 a následně na pouze 149 kusů. Zájem o speciální speedster bez střechy a čelního skla tak zřejmě neodpovídá očekáváním továrny, která nyní přijíždí s praktickým vylepšením.

Článek

McLaren se rozhodl zlegalizovat Elvu na dalších trzích a vyvinout bezpečnější a komfortnější verzi s pevným čelním sklem, aniž by výrazně zvýšil celkovou hmotnost vozu. Ve srovnání se standardním speedsterem je McLaren Elva se sklem o pouhých 20 kilogramů těžší. To je působivý výsledek, když vezmete v úvahu, že McLaren vyjma samotného čelního skla s karbonovými sloupky přidal i vyhřívání, stěrače s dešťovým senzorem a ostřikovače.

Inženýři McLarenu omezili nárůst hmotnosti odstraněním technologie Active Air Management System, která v technickém slovníku McLarenu odkazuje na elektricky ovládanou klapku před otevřenou kabinou, která usměrňuje vzduch směrem nad posádku a vytváří efekt virtuálního čelního skla. Je pochopitelné, že takovou vychytávku verze s fyzickým sklem nepotřebuje.

Foto: McLaren

McLaren Elva je údajně vybaven nejlehčím čelním sklem pro silniční auto

Továrna z Wokingu uvádí, že vybavila Elvu nejlehčím čelním sklem, jaké se kdy objevilo na silničním autě. Díky tomu může nabídnout speedster většímu množství zájemců na nejsilnějším trhu ve Spojených státech amerických. Ani McLaren Elva se sklem ale nemá střechu, boční okna ani zadní sklo, a tak v něm bude pořádně foukat. Oficiální informace totiž uvádějí zrychlení na stovku za 2,8 sekundy a na dvoustovku za 6,8 sekundy.

První McLareny Elva vybavené čelním sklem budou zákazníkům dodány koncem letošního roku a budou k dispozici s vylepšeními od divize McLaren Special Operations (MSO).

Reklama

Načítám