Hlavní obsah

Elektrické auto měl Seat už v roce 1992. Podívejte se!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1992 upřely stovky milionů lidí svou pozornost do Barcelony, kde právě začaly olympijské hry, jichž se zúčastnilo více než 12 000 sportovců. Automobilka Seat tam však odprezentovala jeden zajímavý vůz, elektrický model Toledo.

Článek

Město přijalo s otevřenou náručí obrovskou olympijskou rodinu s 30 000 dobrovolníky, kteří absolvovali školení společnosti SEAT. Organizátoři stáli před náročnou logistickou výzvou zajišťovat každý den přepravu pro stovky sportovců, organizátorů a novinářů flotilou, čítající 2000 firemních vozů. Mezi nimi nechyběl SEAT Ibiza, největší ikona značky, která byla zvolena oficiálním vozem olympijských her. A tady je několik zajímavých skutečností o těchto modelech s olympijským duchem.

Olympijská Ibiza

Foto: Archiv Garáž.cz

Speciální edice bílých vozů Ibiza, individualizovaných olympijskými kruhy a logem Barcelona ’92, se stala oficiálním vozem olympijských her. Olympijská Ibiza se zapsala do bohaté historie modelové řady SEAT Ibiza, která je v současnosti ikonou značky s více než 5,4 milionu prodaných vozů. V současné době se vyrábí již ve své páté generaci.

Toledo pro vítěze

Foto: Archiv Garáž.cz

Bylo vyrobeno pouze 25 vozů této speciální edice modelu Toledo a značka SEAT je darovala všem 23 španělským sportovcům, kteří získali medaili. Tyto vozy měly karoserii v odstínu modrá Navy a exkluzivní detaily, jako například přenosný telefon v loketní opěrce a dřevěné ozdobné prvky na volantu.

Elektrické Toledo 

Foto: Archiv Garáž.cz

Organizátoři olympijských her požádali značku SEAT o specifický automobil, který měl doprovázet sportovce během štafetového běhu s pochodní a maratonského závodu. Výsledkem bylo elektrické Toledo se zásuvkou pro nabíjení za maskou chladiče a se sadou akumulátorů o hmotnosti 500 kilogramů, která umožňovala dojezd 65 kilometrů.

2000 vozů pro Olympiádu 

Za řízení flotily 2000 vozů Ibiza a Toledo v olympijské vesnici a jejím okolí zodpovídalo 400 dobrovolníků. Ve vozech byli mezi různými sportovišti během olympijských her přepravováni sportovci, delegáti a akreditovaní novináři.

Sběratelské kousky 

Foto: Archiv Garáž.cz

Historická kolekce značky SEAT zahrnuje dokonale zachovanou olympijskou verzi modelu Ibiza, elektrické Toledo a dva vozy edice Toledo Podium, které reprezentují živou historii značky SEAT.

Reklama

Načítám