Hlavní obsah

Drift death race: Mraky spálené gumy v Hradci Králové

Foto: Archiv Garáž.cz

Jestli máte chuť zažít pořádný automobilový adrenalin, musíte se vydat na CzechRing u Hradce Králové, kde se jezdí driftovací závody. V čem tkví jejich výjimečnost? V náletech proti betonovým zábranám. Tahle akce stojí opravdu za to.

Článek

Czechring je relativně novým okruhem u Hradce Králové, který hostí především různé autoshow, rallyshow a tuningové srazy, ale i neautové akce. Je zajímavou kombinací okruhu a letištní plochy, především jde o okruh atraktivní pro diváky. V případě driftů jde o tradiční koncepce trati, jezdecky i divácky oblíbené „nalétávání na zeď“ v poslední zatáčce, kde dochází k dramatickým situacím a někdy i craschům. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Akce Street (i)legal Drift Death Race & Tuning Festival, jak zní její oficiální název, se konala už po čtvrté a bohatý program skrz všechny dny, který obsahoval charitativní akce - sbírka pro děti z dětských domovů, driftérské exhibice  kolem vozíčkářů, doprovodné závody a soutěže v tuningu, letecké exhibice, večerní koncerty, sobotní ohňostroj a noční drift show, přilákal velké množství návštěvníků. 

Foto: Archiv Garáž.cz

V letošním roce se na třídenní akci sešla třicítka jezdců z ČR, Slovenska a Polska. Většina, až na Skyline R34 a přestavěný Ford, využívala techniku od automobilky BMW. Většinou šlo o modely trojkové a pětkové řady a jednu sedmičku, v podobě generací E30 a E36, ale i E92, E34 a opulentní E32. Na trati se ukázali začínající jezdci na méně výkonných strojích a s minimem zkušeností, doplněné o několik zavedených jmen tuzemské drift scény – Jan (Nissan R34 RB28DETT - 550+ koní) a Marcel Balážovi (BMW E36 RB25DET - 380 koní), Michal Reichert (BMW E92 3,0turbo - 850 koní) a Michal Vychodil (BMW E36 V8 286 koní). Driftovací závod začal sobotní kvalifikací, na kterou navazovaly vyřazovací tandemové jízdy. Vítězem se stal Michal Reichert před Michalem Vychodilem. 

Reklama

Načítám