Hlavní obsah

Díky novému portálu zjistíte, kde se nejvíc bourá

Foto: Shutterstock

Nový portál prozradí, na kterých silnicích zbystřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z řidičů tuší, že jsou na českých silnicích místa, kde se bourá víc než na jiných úsecích. Podvědomě to někdy vnímáme třeba jen podle četnosti křížků podél krajnice. Teď to však díky Portálu nehod můžeme vědět přesně.

Článek

Většina řidičů má před tím, než usedne za volant, své rituály a zvyky. V autoškole nám kladli na srdce, abychom zkontrolovali stav vozu a naplánovali si trasu. Dnes už jednoduše v dopravních aplikacích. Teď k tomu doporučujeme zařadit i návštěvu Portálu nehod. Znalostí rizikových míst a větší opatrností, pokud jimi projíždíte, můžete přispět k větší bezpečnosti na silnicích.

Foto: Shutterstock

Zjistěte už před jízdou, na jakých silnicích si dát pozor

Mapa rizikových míst

Pokud chcete vědět, která místa jsou v Česku nejrizikovější, kde se nejčastěji bourá vinou střetu se zvěří nebo kde jsou místa s nejvíce riskantním předjížděním, kde velmi často dochází ke střetům protijedoucích vozidel, koukněte před jízdou na Portál nehod a na interaktivní mapu rizikových míst, která je jeho součástí.

„Kromě toho, že se díky mapě rizikových míst dozvíte, kde se nejvíc bourá, zjistíte zde i nejčastější příčiny nehod včetně výše škod nebo závažnosti zranění. Přehledná mapa nabízí také seznam TOP 10 nejrizikovějších míst po jednotlivých krajích či okresech. Dohledat si zde můžete i konkrétní místo nehod na mapě,“ uvádí Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

Při práci s interaktivní mapou je možné zjistit hlavní příčiny nehod (například předjíždění, vysoká rychlost, střet se zvěří, alkohol a drogy za volantem) a nejčastější výskyty vážných zranění (těžká zranění, případně i smrt).

Foto: Shutterstock

Portál nehod prozradí i hlavní příčiny nehod

Kde dát pozor na rychlost nebo zvěř při předjíždění?

Dozvíte se zde například, že z hlediska předjíždění vévodí nelichotivému žebříčku míst, kde se při tomto manévru nejčastěji bourá, silnice číslo 37 u Horního Žďáru – Hajnic v okrese Trutnov. Jde o poměrně rovný úsek, který ale bohužel svádí k riskování. Podobná situace je na silnici E442 v Novém Boru – Arnultovicích. Tato lokalita je druhým nejčastějším místem bouraček právě při předjíždění.

Častou příčinou nehod je i střet se zvěří. Díky mapě rizikových míst na Portálu nehod teď zjistíte, kde je lepší sundat nohu z plynu. Místem, kde řidiči nejčastěji bourají po střetu se zvěří, je silnice číslo 9 mezi Českou Lípou a Novým Borem, kde silnici na několikakilometrovém rovném úseku obklopují pole. To stejné platí také například o silnici 13/E442, která spojuje Jablonné v Podještědí a Bílý Kostel nad Nisou. Úsek před Bílým Kostelem, který prochází mezi poli, je druhé místo na českých silnicích s nejčastějšími srážkami aut a zvěře.

Foto: Shutterstock

Víte, kde je větší riziko střetu se zvěří? Portál prozradí i to

Nebezpečné dálniční úseky

Chcete vědět, kde si dát pozor na dálnicích? I v tom vám pomůže Portál nehod. V posledních letech prochází dálnice D1 rozsáhlou rekonstrukcí. Proto asi nikoho nepřekvapí, že se hned tři úseky na dálnici D1 v žebříčku Portálu nehod zařadily mezi deset nejrizikovějších úseků v celé České republice.

Foto: Shutterstock

Častým místem nehod je například i dálnice D1

Portál nehod (www.portalnehod.cz) vznikl za podpory Fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP). Autorem projektu je společnost DataFriends, která portál také provozuje.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Garáž.cz.
Načítám